Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Decanter je upravo proglasio njemački crni pinot najboljim na svijetu (izvan Burgundije, naravno)

spatburgunder-za-web-001

Njemačka su bijela vina stoljećima među najcjenjenijima na europskom i svjetskom tržištu. Uostalom, rizling,  svakako najplemenitija bijela sorta vitis vinifere (vinskog grožđa), potječe iz Njemačke. No, do prije petnaestak godina nitko nije ozbiljno shvaćao njemačka crna vina. Ona su se, načelno, doživljavala razvodnjenim, kiselim, indiferentnim i nedostojnim prave pozornosti.

Početkom ovog tisućljeća u njemačke se crne sorte počelo ozbiljnije investirati, što je koincidiralo s globalnim zatopljenjem. Krajnji rezultat? Travanjski Decanter  proglasio je Jean Stoddenov Spätburgunder Alte Reben iz 2010., koji dolazi iz male vinorodne regije Ahr, najboljim pinot noirom na svijetu, izvan Burgundije.

To znači da je minijaturna njemačka pokrajina s manje od 600 hektara vinograda (oko dvije trećine pod crnim pinotom) pobijedila svjetske klasike poput Oregona, Novog Zelanda, kalifornijske Sonome te australske Tasmanije i Morning Peninsule.

ahr

Vinogradi u regiji Ahr

Odluka Decanterova žirija, što su ga činili veliki vinski pisac Stephen Brook, mastersommelier Xavier Rousset i Alex Hunt, vinski trgovac i master of wine, jedna je od onih koje bi zauvijek mogle promijeniti svjetsku vinsku pozornicu. Poslije Decanterove presude, njemačka će crna vina postati relevantan faktor na globalnom tržištu, baš kao što su kalifornijska vina postala svjetski referentna nakon famozne Spurrierove Pariške presude, prije četrdesetak godina. 

Na prostoru gdje je sada vinarija Jean Stodden, vino se počelo proizvoditi još u 16. stoljeću. Imanje danas zauzima šest hektara, zasađenih isključivo spätburgunderom. Godišnje se puni oko 45 tisuća buteljki. Berbu 2010.vinficirao je Gerhard Stodden, koji je vodio vinariju od 1975. do 2013., da bi ga naslijedio sin Alexander.

jean stodden

Vinarija Jean Stodden

Decanterovi suci drže da je Jean Stodden Alte Reben iz 2010. svilenkasto vino, s puno kiseline i delikatnog ljetnog voća. Sadrži 13,5 posto alkohola, i može odležavati još barem pet do šest godina. U Engleskoj košta 115 funti, što je skuplje od mnogih vrlo dobih crnih burgundaca. Drugo i treće mjesto otišlo je vinima s nešto konvencionalnijih lokacija, kada je riječ o crnom pinotu: McIntyreov Moorodue Estate s Mornington Peninsule dugogodšnji je miljenik ljubitelja australskih crnih pinota, dok treće mjesto za Newton Johnson potvrđuje sve izraženiju naklonost britanskih vinskih kritičara prema južnoafričkim vinima.

Među ostalim odlično ocijenjenim vinima valja istaknuti Felton Road i Pegasus Bay iz Novog Zelanda, briljantni kalifornijski Ceritas, ali i švicarski Domaine Donatsch, jedan od rijetkih međunarodno verificiranih dokaza da Švicarci proizvode sjajna crna  vina. Njemački crni pinoti zasad nisu postali prestižni izvozni proizvod. Zato, kad  idući put odete u Njemačku, potražite spatburgundere. Dok ne postanu još skuplji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.