Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

10 najboljih restorana za uskršnji ručak na suncu

san-rocco

U Hrvatskoj je uobičajno velike vjerske blagdane provoditi kod kuće. U brojnim zapadnim zemljama sasvim je, međutim, normalno za Božić i za Uskrs ručati u restoranima. Dapače, već mjesec dana prije blagdana ozbiljni vas restorani počinju zasipati newsletterima, najavljujući posebne božićne i uskršnje jelovnike. Za one društvenije Hrvate, koji najavljeni, sunčani Uskrs žele provesti na nekoj lijepoj terasi umjesto za štednjakom, napravili smo popis deset idealnih blagdankih restorana, u različitim rangovima cijena. Poredali smo ih zemljopisno, od zapada prema istoku.

1. SAN ROCCO, Brtonigla

san rocco

San Rocco je već godinama jedan od ambicioznijih istarskih restorana, koji dobro povezuje moderno kuhanje s najjačim argumentima lokalne gastronomije poput zaista prvorazrednih tartufa i senzacionalnog maslinova ulja. San Roccova kuhinja otišla je na višu razinu otkako u njoj mnogo vremena provodi Teo Fernetich, sin Tulia Ferneticha, marljivog i pametnog vlasnika ovog šampionskog hotela u zapadnoj Istri. San Rocco jest skup (oko tisuću kuna za dvoje, s dobrim vinom), ali vrijedi sav taj novac.

2. KANTINON, Rovinj

kantinon2

Kantinon na rovinskoj rivi sjajna je kombinacija konobe i ozbiljnog restorana. Zbog prijateljske atmosfere i puno velikih stolova, Kantinon je izvrstan za obiteljska okupljanja. Meni je raznovrstan ali dosljedno  lokalan. Obuhvaća razne gulaše ižgvacete, pa nešto ribljih filea, pa kamenice, pršute, ombolo… Kantinonov chef spada među ne tako brojne kuhare, koji zaista obožavaju svoj posao, što se vidi na većini tanjura, premda se kuhinji, nažalost, katkad dešavaju početničke tehničke pogreške, poput neočišćenog mesa boškarina u gulašu. Dvoje ljudi ondje mogu jako fino ručati već za 250 kuna.

3. VIKING, Limski kanal

viking

Viking funkcionira samo kada se može sjediti vani, s relaksirajućim pogledom na zelenu vodu Limskog fjorda.Interijer je depresivan, te zahtijeva hitno renoviranje. Budući da su kamenice najbolje oko Uskrsa, a Viking je smješten na samom uzgajalištu školjki, radi se o jednoj od atraktivnijih  istarskih opcija za uskršnji ručak. Zadržite li se na kamenicama, bit će vam dovoljno nekoliko stotina kuna, skupa s buteljkom neke mlade malvazije. Više od sirovih kamenica ondje Vam ne treba jer, budimo realni, u Vikingu nikada nisu naučili kuhati.

4. JOHNSON, Mošćenička Draga

r-johnson

Johnson je već desetljećima na glasu kao restoran s najboljim škampima na Kvarneru, što je i logično, budući da su Johnsonovi vlasnici škampari. Johnson je jeftiniji od većine kvarnerskih ribljih restorana, pruža visoku kvalitetu za novac, a terasa je prilično simpatična, iako nema pogled na more. Preskočite li žive škampe, koji moraju biti skupi, možete vrlo dobro ručati za pedesetak eura za dvoje.

5. PLAVI PODRUM, Volosko

plavi podrum

Plavi podrum, i dalje najbolji hrvatski restoran, ovaj je siječanj proveo na face liftingu: obnovljeni su prednja prostorija s vinima i vitrinom za ribu, ulaz u kuhinju i sama kuhinja. I hrana je ponešto drukčija: romb u sous videu, što smo ga kušali sredinom mjeseca, bio je ultrasenzacionalan, želatinast, bogat, elegantan i neodoljiv, dok je fritto misto s ražom u glavnoj ulozi dosegao novi vrhunac u kategoriji comfort fooda. Vinska je karta, očekivano, jedna od najkompletnijih u zemlji. Plavi podrum je skup, no riječ je o jako dobroj investiciji.

6. PELLEGRINI, Šibenik

r-pelegrini1

Pellegrini također spada među tri ili četiri vodeća hrvatska restorana. Promatrajući prelijepu šibensku katedralu s Pellegrinijeve terase, možete istodobno uroniti u spiritualne meandre primjerene Uskrsu, i uživati u duhovitom i hrabrom kuhanju Rudolfa Štefana. Od lani su nam u osobito dugom sjećanju ostali dimljeni gof na pireu od boba te sjajna marinirana palamida. Ne naručite li skupo vino, stotinjak eura bit će dovoljno za dvoje. Može vam se činiti skupo, ali ako Michelin jednom dođe u Hrvatsku, gospodin Štefan bit će među prvim dobitnicima najvažnije zvjezdice u gastronomskom svijetu.

7. OKRUGLJAK, Zagreb

r-okrugljak

Sto godina stara restoranska institucija naglo procvate svakog proljeća: sjediti u Okrugljakovu vrtu jedan je od ugodnijih doživljaja u zagrebačkom restoranskom životu. Okrugljakov meni optimalan je za velike blagdane, jer se temelji na velikim pečenjima koje su Hrvati ionako navikli  jesti, i za Uskrs i za Božić. Osim toga, Okrugljak je u proljeće pun divljih šparoga, pa možete kombinirati zdravo s kolesterolnim (kolesteroli se, ionako, trenutno ne smatraju osobito štetnim). Naručite li samo pljeskavice (koje su vrlo dobre) ili solidnu pašticadu, i buteljku suzdržanog domaćeg vina, možete proći sa 400 do 500 kuna. Upustite li se u ozbiljnije istraživanje Okrugljakove vrlo zanimljive vinske karte, račun može drastično porasti.

8. ZINFANDEL’S, hotel Esplanade, Zagreb

zinfandels-sala

Zinfandel je jedan od najljepših restoranskih prostora u Zagrebu, pa je već i zato primjeren svečanoj prigodi poput uskršnjeg ručka. Osim toga, Esplanadina će vam posluga pokazati kako izgleda doživljaj u pravim, klasičnim fine dining restoranima. Oleander terasa već se cijelo stoljeće ubraja među najatraktivnije  zagrebačke restoranske vrtove. Zinfandel je, naravno jako skup, kao što to dolikuje hotelu s pravih pet zvjezdica.

9. MALA HIŽA, Čakovec

r-mala hiza

Mala Hiža prilično je precijenjen restoran kada je riječ o čistoj gastronomiji. No, Mala Hiža puna je prijateljske, tople atmosfere; njeni se vlasnici prema gostima ponašaju kao da je svaki dan Uskrs ili Božić, pa stoga mora sjajno funkcionirati i na pravi Uskrs. Prema Maloj Hiži, udaljenoj oko sat vožnje od Zagreba, ne treba ni kretati ako niste rezervirali stol. Kuhanje u Maloj Hiži katkad zna biti  teško, neprecizno i  starinsko, kao u slučau neke riže koju su nam serivrali uz smuđa i koju su nazvali rižoto iako nije imala nikakve vezes  s rižotom, dok katkad sjajno zna biti zaista sjajno, poput jednog predjela gdje su se kuhari uspješno igrali s bučinim uljem i bučinim sjemenkama. Ne jedete li američke steakove, 500 do 600 kuna za dvoje moralo bi biti dovoljno.

10. KORMORAN, Kopački rit

kormoran

Kormoran je oaza smuđeva, somova, štuka, jelena i divljih svinja, a uz to još sjajno peku teletinu i patku. Cijene su niske za kriterije zagrebačkih ambicioznijih restorana: fiš paprikaš košta pedeset kuna, kao i miniburgeri od štuke, većina glavnih jela stoji manje od sto kuna, dok je najskuplji biftek sa 120 kuna. Po lijepom vremenu, nema ništa bolje nego završiti ručak trokilometarskom šetnjom po zaista fascinantom Kopačkom ritu. Od Zagreba do Kopačkog rita stiže se za manje od tri sata.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.