Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Peter Mondavi, jedna od zadnjih vinarskih legendi Kalifornije

mondavi

Peter Mondavi umro je u ponedjeljak u svom domu u St. Heleni u dolini Napa, potvrdila je obiteljska vinarija Charles Krug koju je vodio gotovo 40 godina. Mondavi će, piše Decanter, ostati upamćen kao lučonoša kalifornijskih vina koja su se u njegovo vrijeme na čelu vinarije Charles Krug etablirale u svijetu. 

Mondavi je 50 godina gledao kako se dolina Napa od mjesta poznatog po jeftinim vinima pretvara u jednu od najprestižnijih vinskih regija na svijetu. Odigrao je ključnu ulogu u tome, uvodeći niz poboljšanja u proizvodnju kalifornijskih vina. Bio je inovator, još od studentskih dana kad je proučavao hladnu fermentaciju na bijelim i rosé vinima, što je tada bila kontroverzna metoda i obilježila je njegov kasniji rad.

Peter Mondavi je rođen 8. studenog 1914. kao najmlađi od četvero djece. Počeo je raditi kao dječak, na pakiranju kutija za oca trgovca grožđem. Diplomirao je ekonomiju na Stanfordu i enologiju na Berkeleyu. Borio se u Drugom svjetskom ratu i u Ameriku se vratio 1946. Dok je Peter bio u Europi, obitelj je 1943. kupila jednu od najstarijih vinarija u Kaliforniji, koju je pruski iseljenik Charles Krug osnovao 1861.

Mondavi je preuzeo vinariju 1976. kad mu je umrla majka. Krajem 60-tih kupio je 320 hektara vrhunskih vinograda u dolini Napa, prvi u Kaliforniji počeo uvoziti francuske hrastove bačve te među prvima zasadio pinot noir i chardonnay i tako pomogao vinariji Charles Krug da se nametne kao obiteljski proizvođač i jedan od važnih igrača u svjetskom vinskom biznisu. Početkom 2000-tih investirao je 22 milijuna dolara u sađenje bordoških sorti na 160 hektara vinograda.

peter mondavi cb

Mondavi nije volio suvremeni vinski biznis. Kad su ga prije 6 godina pitali jesu li cijene vina pretjerane, rekao je: “Cijene bazičnih vina nisu previsoke, ali premium vina su sumanuta. Problem su svi ti multimilijunaši koji toliko prokleto zarađuju”.  Tvrdio je da vino za one koji ga proizvode ne smije biti sam prihod. “Morate voljeti ovaj biznis. Ako ga ne volite, izađite”. 

Udruženje vinara doline Napa Mondavija je 1986. proglasilo jednom od “12 živih legendi”. Umro je posljednji iz te ugledne grupe.

Peter je vinariju vodio s bratom Robertom Mondavijem, dok se 1965. nisu razišli. Robert je nakon vrlo javne svađe i borbe za kontrolu nad Charlesom Krugom 1966. otišao i osnovao svoju vinariju Robert Mondavi. Pomirili su se u starosti, nekoliko godina prije Robertove smrti 2008. Povodom pomirenja zajedno su 2005. napravili posebnu kupažu vina.

Obitelj Mondavi objavila je daje Peter svojim najvećim životnim dostignućem smatrao to što obitelj nije izgubila kontrolu nad vinarijom. Da ih korporacije ne bi izgurale iz Charlesa Kruga, vinariju Robert Mondavi 2004. je prodao kompaniji Constellation Brands i devet narednih godina investirao je 24 milijuna dolara u ponovno sađenje bordoških sorti na 160 hektara obiteljskih vinograda i održivi uzgoj. Obitelj Petera Mondavija danas ima 344 hektara vrhunskih vinograda u Napi. Vinariju vode Peterovi sinovi Marc i Peter Jr.  Obitelj je zamolila ljude da umjesto cvijeća i poklona počast Peteru odaju uplatom u tri humanitarne organizacije koje su naveli. 

  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.