Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GIACOMO TACHIS Čovjek koji je izmislio supertoskance

tachis

Prošle subote 6.veljače preminuo je Giacomo Tachis, jedan od najvažnijih protagonista talijanske vinske industrije. Tachis je umro u 83 godini. Radeći za Piera Antinorija, vjerojatno najvažnijeg toskanskog vinskog tajkuna, Tachis je krajem 60-tih godina prošlog stoljeća osmislio Tignanello, jedan do prvih i svakako najutjecajnijih Supertuscana.

Giacomo Tachis rodio se u Pijemontu, ali karijeru je napravio u Toskani, gdje je više od 30 godina radio za Antinorija. Supertoskanci su poseban žanr vina u čijoj se proizvodnji primjenjuju podrumarske metode koje nisu u lokalnoj tradiciji (korištenje barriquea) ili sorte grožđa koje nisu tipične za Toskanu (cabernet sauvignon, syrah).
Od sredine 90-tih do početka dvijetisućitih, Supertuscans su bili najpopularnija i najutjecajnija talijanska vina u svijetu. Tachisovi i Antinorijevi Tignanello i Solaia koje Vivat već godinama prodaje u Hrvatskoj, nadživjeli su trendove. Danas se mogu uvrstiti u sam vrh talijanske vinske scene.

Osim što je de facto izmislio supertoskance i pomogao definiranju pravila za apelaciju koju danas poznajemo kao Chianti Classico, Tachis je uložio puno energije u promoviranje južnih talijanskih vina, uključujući sve komercijalniju bijelu sortu vermentino. Tachis je napustio Antinorija 2010. Iste je godine objavio autobiografiju Sapere di Vino (Poznavati vino). Londonski enološki časopis Decanter 2011. proglasio je Tachisa osobom godine. Više nego zasluženo.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.