Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TOMISLAV BOLFAN Opravdana fama o berbi 2015.

bolfan--fb

Srijeda 13.siječnja je bila sunčana, nebo nad Zagorjem kristalno plavo, a u Hrašćini nas je u podrumu čekao najvažniji zagorski vinar. Idealan dan. Dok je nebo u suton mijenjalo boju u ciklama ružičasto, još smo sjedili s Tomislavom Bolfanom i pričali o njegovim novim vinima koja smo kušali. Nije nam ni trebao njegov visak da postignemo konsenzus o tome da je fama o 2015. kao jednoj od najboljih godina u novijoj povijesti hrvatskog vinogradarstva, potpuno opravdana.

Prvo smo kušali Rosé od crnog pinota, koji će uskoro izaći na tržište. To je lijepo, voćno i lagano vino sa skoro optimalnim ostatkom šećera za svoj žanr, oko 6 grama. S obzirom na stalni rast potražnje za ružičastim vinima, ovaj bi Rosé mogao postati proljetni i ljetni blockbuster.

bolfan

Sauvignon iz 2015. ostavio nam je još bolji dojam. Bolfanova vinarija među vrlo rijetkima je u Hrvatskoj koje u sauvignonu ciljano pokušavaju proizvesti tiole. Tioli su spojevi koji nastaju tijekom fermentacije i odgovorni su za specifične zelene, povrtne i voćne arome sauvignon blanca, za one tipične arome trava, šparoga, passion fruita, zelene paprike ili grejpa.

Da bi tioli došli do izražaja, grožđe se mora brati u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, dok u njemu ima elemenata koji olakšavaju nastaank tiola. Za “tiolizaciju” sauvignona nužni su i specifični podrumarski postupci. U svakom slučaju, Bolfanov sauvignon iz 2015. pun je tiola, fenomenalnog prodornog mirisa, jako svjež i ima dovoljno veliko tijelo (više od 13 posto alkohola) da bi skladno podnio visoke kiseline. To vino vjerojatno vrijedi 90 bodova, a na tržište bi moralo izići do ljeta.

Na kraju smo probali rizlinge iz 2015. koji odležavaju u velikim hrastovim bačvama i mogli bi postati najbolja Bolfanova vina dosad. Imaju dramatične arome bijelog cvijeća, breskve i marelice, s oko osam grama ukupnih kiselina naglašeno su kiseli ali istovremeno i prilično slatki, imaju oko 22 grama neprevrelog šećera.

Vina zasad djeluju pomalo nesklapno, ali poslije dvije ili tri godine odležavanja trebala bi postati elegantna i plemenita, a možda i spektakularna. Na tržištu će se pojaviti najranije 2018. Od ostalih uzoraka koje smo kušali, zasad valja spomenuti naglašeno voćni rizvanac (Müller-Thurgau), koji će ući u Bolfanovu bijelu kupažu Breg.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.