Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

A evo što kuha Vedran Petranović, nasljednik Priske Thuring u Dubravkinom putu

dubravkin-put-proljece2018-ceviche-g

Nakon što su nam Priska Thuring i Danijela Gajski rekle kako chefica Dubravkina puta nakon tri godine napušta restoran, na scenu je stupio novi chef, Priskin dosadašnji sous chef Vedran Petranović, koji je osmislio proljetni jelovnik. 

Novi chef Dubravkinog puta Vedran Petranović i Priska Thuring

Prvi Petranovićev chefovski ručak počeo je vrlo lijepim cheviceom od lagano dimljenog brancina (glavna fotografija) s pireom od graška i nježnim umakom od citrusa i vlasca. Nama je ceviche bio odličan, no ozbiljno je pitanje treba li servirati ceviche bez čilija.

Slijedilo je prezentacijski jednostavnije ali zapravo najbolje jelo dana: juha od škampa s prahom od ulja od škampa. Ta bijela, minimalistička juha precizno je istaknula snažne okuse i arome najplementijeg jadranskog raka. Važno je što intenzitet okusa ni u jednom momentu nije narušio eleganciju ovog zaista izvrsnog jela.

Rižoto sa šparogama, medvjeđim lukom i jakovskim kapicama bio je tehnički perfektno skuhan, istodobno kremast i al dente. No, možda bi bilo efektnije da su gornje i donje površine velikih jakvoskih kapica samo malo jače zapečene. Filei jadranskog kovača pečeni na hrskavoj koži bili su slasni, sočni, tehnički opet skoro savršeni. Interesantno je da su servirani uz umak od kurkume, koji je cijelo jelo odveo prema dosta profinjenoj verziji currya, što nam se svidjelo.

Naposljetku, slastičar Dubravkina puta Robert Bašić donio nam je instalaciju posvećenu proljeću, koja je uključivala fenomenalni mousse s okusom šumskih jagoda u obliku velike baršunaste jagode, pa nekoliko kriški svježih jagoda, pa sladoled s dodatkom sijena i zelenu peteljku jagode napravljenu od šećera.  Ovaj atraktivni i ukusni podsjetnik na klasični pop art šezdesetih godina poslužen je na okvirima za slike, koji su ispunjeni suhim sijenom.

Uz reprezentativne izvatke s proljetnog menija Dubravkinog puta, prvog koji potpisuje Vedran Petranović, pili smo južnoafričko-hrvatski pjenušac Matriarch, koji se pokazao vrlo podesnim za različite tipove elegantne morske kuhinje. 

 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.