Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Barem četiri zagrebačka restorana redovito krše zakon i prodaju prstace

prstaci

Pošto smo prije dva tjedna u sjevernom dijelu grada ručali u restoranu koji nam je ponudio prstace, školjke koje su u Hrvatskoj zabranjene već više od dvadeset godina, upustili smo se u malo istraživanje o dostupnosti prstaca u zagrebačkim restoranima. Gotovo smo sigurni da se u barem četiri riblje gostionice prstaci redovito prodaju.

Riječ je o dvije gostionice na zapadnim izlazima iz Zagreba, jednoj u istočnom dijelu grada, i jednoj blizu centra. Ti restorani dobivaju prstace uglavnom iz srednje Dalmacije (ne radi se, dakle, ni o kakvim bosanskohercegovačkim školjkama kao što se katkad tvrdi). Što znači da se izlov i promet prstaca odvijaju uglavnom neometano, za što je po prirodi stvari najodgovornije Ministarstvo unutarnjih poslova. Ponovimo bitne činjenice.

Izlov prstaca, koji spadaju među najskuplje životinje iz Jadrana, uništava podmorske stijene i razara okolne ekosustave. Izlov prstaca, ali i puštanje prstaca u promet i njihova priprema u restoranima, jednoznačni je zločin jednak namjernom potpaljivanju šumskih požara, s posljedicama koje su mnogo teže od spaljivanja šuma, jer se borove šume oporavljaju brže od uništenog podmorja. Stoga pozivamo sve odgovorne ugostitelje da prestanu kupovati prstace; pozivamo restoranske goste da ih prestanu naručivati, jer svakom narudžbom sudjeluju u fizičkom uništavanju Jadrana: bez potražnje nema ni ponude.

Naposljetku, nadamo se da će policija i druga državna tijela značajno postrožiti nadzor nad krivolovcima, ali i nad restoranima za koje se može sumnjati da pripremaju prstace. Zaista je krajnje vrijeme da to idiotsko uništavanje Jadrana, najvažnijeg hrvatskog strateškog resursa, zauvijek prestane.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.