Odbor za dodjelu nagrada James Beard od ove će godine uzimati u obzir i ponašanje chefova i restoratera

U svjetlu skandaloznih izvještaja o slučajevima seksualnog zlostavljanja u restoranskoj industriji, u kojima su optužene neke od najvećih zvijezda poput chefova Maria Batalija i Johna Besha i restoratera Joea Bastianicha i Kena Friedmana, Odbor za ocjenjivanje chefova i restorana američke Fondacije James Beard, organizacije koja dodjeljuje jednu od najprestižnijih svjetskih restoranskih nagrada, zamolio je suce da od ove godine u razmatranju kandidatura uzmu u obzir i ponašanje kuhara i restoratera. U priopćenju koje je izdao ovih dana, predsjednik odbora zaduženog za sastavljanje liste polufinalista iz tisuća prijava koje stižu u Fondaciju, izjavio je da odbor “evaluira” svoju politiku. Sucima je poručio:

Joe Bastianich i Mario Batali

“Dok krećemo na posao oko nominacija za ovogodišnju nagradu James Beard, htio sam reći nešto o temi o kojoj, poput vas i Odbora za ocjenjivanje chefova i restorana, ovih dana intenzivno razmišljam. Dok se pojavljuju nove optužbe za seksualno zlostavljanje u industriji hrane, naš zadatak postaje kompleksniji i mijenja kontekst naših prošlih i sadašnjih poteza.

Fondacija dodjeljuje najpoznatiju nagradu u ovoj industriji. Naš izbor u ovom je trenutku od vitalne važnosti. Ovdje nije riječ o stavovima ili našem distanciranju od optuženih. Riječ je o poduzimanju važnih koraka prema okončanju kulture šutnje i suučesništva koja je omogućila širenje ovakvog ponašanja. To je vrijeme prošlo. Na našem sastanku idućeg mjeseca, Odbor će razgovarati o tome kako uspostaviti i nametnuti više standarde ponašanja u industriji, a oni na snagu stupaju sada, s procesom nominacija. Nagrade za chefove i restorane odaje počast liderima industrije. Više nego ikad, u sastavljanju liste polufinalista razmišljamo o poštovanju i integritetu. Molimo vas da kao suci učinite isto. Kad razmatrate kandidaturu osobe ili restorana, imajte na umu da dobitnici nagrada moraju biti uzori. Ako imate nedoumica oko profesionalnosti chefa, restoratera ili profesionalca u industriji pića, ili o kulturi restorana ili restoranskegrupe, izostavite tu osobu sa svog popisa nominacija.  Ako želite, pošaljite bilješku koja objašnjava izostanak određenih imena. S time na umu, želio bih vaše prijedloge dok pročišćavamo listu za 2018. Ako ste već predali liste svojih kandidata, zahvalni smo na tome. Bilo bi još bolje da komuniciramo izravno, kako bismo najbolje predstavili vaše interese na našem sastanku u siječnju.

Nagrada James Beard jedno je od najvećih odličja u američkoj restoranskoj industriji. Među sucima su i bivši dobitnici nagrade. Imena polufinalista za nagradu 2018. bit će objavljena 15. veljače, a kandidati za nagrade 14. ožujka. Gala ceremonija dodjele nagrada održat će se 7. svibnja.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

5 dobrih restorana u luksuznim hotelima

U Hrvatskoj ne postoji hotelska gastronomija. Premda je…

Sezona je mladog graška. Evo kako ga birati, kupovati, kuhati…

Sezona svježeg graška je kratka, bere se od…

KLASA 2017. Četiri zagrebačka fine dining restorana koji zaista zaslužuju tu oznaku

Fine dining, ukratko, podrazumijeva visoku razinu svih aspekata…

5 trendova koji bi mogli obilježiti hrvatsku restoransku industriju u 2017. godini

Usprkos prošlogodišnjem rastu i najboljim rezultatima od 2008.…

Hoteli koji su nas najviše razočarali u zadnje dvije sezone

Hrvatska je u 2017. godini od turizma zaradila…

Lost in the supermarket? Sedam odličnih proizvoda koji mijenjaju sliku o kupnji u samoposluživanjima

Supermarketi su sinonim za široki izbor masovno dostupne…