Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Europski parlament pokušao je spasiti vaš kebab od fosftanih aditiva. Nisu uspjeli

kebab

U Europskom parlamentu u Strasbourgu propao je pokušaj blokiranja prijedloga Europske komisije da se dopusti korištenje fosfata u smrznutim mesnim smjesama za kebab. Za zabranu prijedloga glasalo je 373 zastupnika, tri manje od potrebne kvalificirane većine, objavio je Euractiv.

O prijedlogu se raspravljalo u utorak 13. prosinca tek kasno navečer. Jedan od najglasnijih protivnika dopuštanja fosfata u kebabu bio je slovenski zastupnik Lojze Peterle. Podsjetio je na upozorenja stručnjaka o povezanosti dodanim fosfatima u hrani i povećanog rizika kardiovaskularnih oboljenja, kostiju i bubrega te povećanje smrtnosti. “Ne žurimo s liberalizacijom dok Europska agencija za sigurnost hrane ne objavi konačno mišljenje o utjecaju fosfata na hranu. Ne žurimo kada je u pitanju zdravlje naših ljudi,” apelirao je Peterle. Europski propisi na zajedničkom tržištu sada ne dopuštaju upotrebu fosfatnih dodataka u mesnim proizvodima, osim ako to nije izričito navedeno u zakonodavstvu. Za uvrštenje na listu izuzetaka moraju biti ispunjena tri uvjeta: da postoji tehnološka potreba za upotrebom fosfata, da nisu nesigurni za zdravlje i da potrošači nisu dezinformirani o upotrebi fosfata. Komisija je predložila da se na listu izuzetaka uvrste mesne smjese za kebab, jer su fosfati u njima nužni da bi smjesa ostala homogena i ravnomjerno se rezala. Parlamentarni odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane preporučio je da parlament zaustavi pripremu nacrta zakona o odobrenju upotrebe fosfata u mesu za kebab dok Europska agencija za sigurnost hrane ne da svoje mišljenje.

Inicijativa da se u Europskom paramentu spriječi upotreba fosfata u kebabu izazvala je kontroverze u Europskoj uniji. Uzbunu je digla njemačka konzervativna zastupnica Renate Sommer kad je na svom Facebook profilu objavila status koji sugerira da će, ako se fosfati zabrane, kebabi praktički nestati iz EU, jer “još nema tehničkih rješenja za stabilizaciju smjesa, a to će značiti gubitak tisuća radnih mjesta.” Njemački mediji napuhali su priču sve od naslova poput ”Hoće li EU zabraniti kebab?”. Normalno, nakon što je britanski Guardian preuzeo temu pod naslovom “For pitta’s sake: EU kebab meat move could make doner a goner” problem je postao internacionalan. U priču se entuzijastično naravno uključio i ruski Sputnik, preteča fake news trenda, koji je sve prikazao kao europski udar na Tursku. Britanski tabloid Daily Mail izračunao je da kebab bez fosfata znači ugrozu 200.000 radnih mjesta u EU.

Kebab, jedan od najpoznatijih street food formata na svijetu, prije više od 20 godina izmislila je turska zajednica u Berlinu. Danas se većina kebaba nažalost ne radi od složenih biranih komada mesa, već od gotovih smrznutih mesnih pašteta koje se peku na okomitim ražnjevima i režu na trakice. U te se smjese fosfati dodaju kako bi ostale čvrste i vlažne nakon više sati roštiljanja. Fosfate kao aditive, ovo protiv čega se pobunio dio Europskog parlamenta, EU je već zabranila u svim “mesnim proizvodima”. izuzetak su samo neke države u kojima se kebab smatra “proizvodom na bazi mesa” pa tako ne potpada pod zabranu. Cijela rasprava o fosfatima u kebabu vodila se oko načela predostrožnosti, koje nalaže da se proizvod za koji postoje ozbiljne sumnje da bi mogao biti štetan, mora zabraniti.

Protivnici dopuštanja fosfata pozivaju se na dvije znanstvene studije objavljene 2012. i 2013. godine u Njemačkoj i Americi, a u kojima je uočena potencijalna veza fosfatnih aditiva i kardiovaskularnih komplikacija. Studija Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) provedena 2013. potvrdila je te rezultate, ali EFSA si je uzela vremena do 31. prosinca 2018. da konačnu preporuku oko fosfata u hrani. Europski ured unije potrošača (BEUC) pokušao je smiriti stvar. U javnom priopćenju poručili su da nitko ne pokušava zabraniti kebab, ali da kao predstavnici potrošača ne vide “uvjerljivu tehnološku potrebu” za takvim aditivima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.