TripAdvisor je staru baraku s lažnim jelima od pjene za brijanje proglasio najboljim restoranom u Londonu

Svatko tko zna išta o restoranima, zapravo svatko tko zna išta o ičemu, TripAdvisor uzima s velikom rezervom. Ovaj je servis odigrao povijesnu ulogu u demokratizaciji gastronomije i promijenio odnose snaga između restorana, kritičara i publike, ali istodobno, upravo je način na koji TripAdvisor funkcionira, ponajprije zamućene granice stručnih i besmislenih recenzija i mogućnost manipulacije, vratio u igru profesionalne recenzente i tradicionalne vodiče.

TripAdvisor, kao što znamo, ima svojih svijetlih trenutaka, nije uvijek loše pročitati iskreno mišljenje običnog gosta, ali kad vidite koliko se rejting liste restorana razlikuju od bilo kakvog realnog stanja na terenu, svaka ozbiljna rasprava o korisnosti ovog servisa za interese potrošača, pada u vodu. Jedan članak objavljen ovih dana na američkom portalu  Vice, spada u posebnu kategoriju, jer potpuno demolira sam smisao postojanja Trip Advisora. Autor članka Oobah Butler odlučio je dokazati koliko je TripAdvisor nepouzdan, pa je u svojoj staroj drvenoj baraci u mjestu Dulwitch na jugu Londona, inscenirao par prizora koje podsjećaju na Instagram fotografije iz restorana, i svoj nepostojeći restoran stavio na TripAdvisor. Do ovog momenta priča i nije nešto posebno, jer o sličnim se eksperimentima na internetu pričalo, iako nisu nikad zapravo potvrđeni. Ono što se dogodilo nakon toga puno je važnije. Oobah Butler na Viceu je dosta slikovito opisao cijeli projekt. Sve u njegovoj baraci bilo je lažno.

Na fotografijama nisu prava jela nego pjena za brijanje tablete za izbjeljivanje i slične stvari, meni je podijeljen na provokativne rubrike kao što to rade hipsterski bistroi, Butler ih je nazvao Lust, Empathetic i Love i u njima izlistao nemoguća jela poput veganskih školjki ili predjela servirana u “zdjelicama od egipatskog pamuka”, dok je tekući mesni ekstrakt Bovil na slikama odglumio “topli goveđi čaj”. Ubrzo su deseci ljudi počeli rezervirati večere u baraci, a “restoran” je postao lokalni hit. Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

U ovoj priči treba uzeti u obzir da se sve događalo u Engleskoj, gdje se publika  jako oslanja na TripAdvisor. Svejedno, znakovito je da nikome nije bila sumnjiva količina besmislica ispisana na profilu restorana. Naprotiv, nepostojeći restoran na TripAdvisoru je proglašen jednim od najboljih restorana u Londonu, jednoj od najkompetitivnijih i najprofesionalnijih restoranskih scena na svijetu. profesionalnih gastro scena na svijetu. Dok se po internetu širi viralna slava Oobe Butlera, komentatori pokušavaju pronaći razlog ovog fenomena. “Možda je to zato što London nije grad u kojemu se naprosto izlazi da bi se jelo”, piše jedan, “Jesti u Londonu je sve više stvar iskustva velikog društvenog i kulturnog centra, sve je to postalo snobizam, hvalisanje i lov na najekskluzivnije i najnedostupnije rezervacije.”

Baraka u Dulwichu proglašena je “esencijalnim” londonskom restoranom, kičastom konceptualnom tvorevinom u koju se ulazi “samo prema dogovoru” i koja je “toliko popularna da se ne može rezervirati”. Već godinama čitamo da su za ovakve situacije krivi TripAdvisorovi algoritmi, ali Butlerov socijalni eksperiment ne govori puno samo o tom servisu. Baraka u Dulwichu postavlja neka važna pitanja o cijelom medijskom i celebrity sustavu koji guta restoransku scenu, gurajući u stranu ono što bi trebalo biti najvažnije – kvalitetu i iskrenost hrane i pravo gostiju da u restoranima dobiju najbolje što se može ponuditi za cijenu koju plaćaju.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Gosti luksuznih hotela odabrali su svoje favorite za 2016. Hrvatske još nema na toj karti svijeta

Condé Nast Traveler objavi je rezultate svog 29.…

DEFINITIVNA POVIJESNA LISTA: Najvažniji hrvatski restorani 1990-2010.

Kao i sve druge sfere našeg društva, hrvatska…

12 najboljih zagrebačkih restorana za 2017. (novi preuzimaju vodstvo)

Zagrebačka restoranska scena bila je iznimno turbulentna od…

PROMIJENITE KANAL Šest kulinarskih emisija koje bi valjalo izbjegavati pod svaku cijenu

Korisnici kabelskih televizija zatrpani su gastrosadržajima. Food Network…

Evo zašto je dubrovački One Suite Hotel najvažniji hotelski debut 2017. godine u Hrvatskoj

“Zapravo, nisam znao puno o hotelskoj industriji. Ja…

LOŠE STRANE HRVATSKE HOTELSKE INDUSTRIJE Od pogrešne kategorizacije do ponude hrane i pića

Ova sezona, više je  nego očigledno, srušit će…