Siniša Lasan je novi sommelierski prvak Hrvatske

Sommelier dubrovačkog restorana Proto i sudac Decanterovih Svjetskih nagrada Siniša Lasan, novi je sommelierski prvak Hrvatske. Na 21. nacionalnom prvenstvu sommeliera Lasan je u finalu pobijedio prošlogodišnjeg prvaka Filipa Savića, sommeliera rovinjskog Monte Mulinija, Marka Šrama, sommeliera dubrovačke Nautike koji je na ovogodišnjem prvenstvu sommeliera Dalmacije osvojio drugo mjesto.

Na ovogodišnje prvenstvo koje se u u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba ponedjeljak i utorak održavalo u opatijskom hotelu Ambasador, izišlo je 24 kandidata. Četvrtfinalno natjecanje obuhvaćalo je pismeni ispit od 60 minuta s pitanjima iz povijesti vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija i sl.), pitanja iz struke na temu zadataka sommeliera, osnovnog pribora, posluživanja vina i dekantiranja te polusatnog praktičnog dijela u kojemu su kandidati morali proći slijepo kušanje te pismeno opisati jedno bijelo i crveno vino u lociranje porijekla, proizvođača, berbe, trajnosti i pairing.

Drugi dio praktičnog ispita uključivao je prepoznavanje četiri destilata i ispravljanje vinske liste. U polufinale je ušlo 12 kandidata koji su u četvrtfinalu osvojili najviše bodova. Od trojice finalista koji su imali najviše bodova u polufinalu, tražilo se da pokažu vještinu prezentacije i otvaranja pjenušca, posluživanja i dekantiranja crnog vina, prepoznavanje vina i jakih alkoholnih pića, ispravljanja vinske karte, pairinga, ophođenja s gostima i rastakanja magnuma. Pobjednik ovogodišnjeg prvenstva osvaja studijsko putovanje u regiju Champagne u organizaciji tvrtke MIVA iz Zagreba i idućih godinu dana predstavljat će Hrvatsku na svim međunarodnim natjecanjima, uključujući Svjetsko prvenstvo sommeliera.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Ovo je 10 najjačih žestokih pića na svijetu

Najjača žestoka pića na svijetu ne služe samo…

Ovo je 10 najskupljih koktela na svijetu

Kokteli nikad nisu samo piće. Oni su slojevite…

5 zagrebačkih restorana koji nude najbolju vrijednost za novac

Naša top lista lokala koju isporučuju najbolju vrijednost…

Kako postaviti glazuru na tortu – savršeno

Perfektne glatke torte mogu djelovati zastrašujuće, ali ako znate…

Lone je i dalje vrlo solidan hotel, s ozbiljnim problemima s pićem i hranom

U subotu navečer,negdje oko pola dvanaest, na šanku…

Continental ima zvjezdicu previše, kao i većina drugih opatijskih hotela

U sobi 234 hotela Continental, smještenog u glavnoj…