Ager iz 2016. dobra je najava povratka obitelji Plančić na hrvatsku vinsku kartu

Antun Plančić i njegova braća spadaju među prve privatne hrvatske vinare. Plančići su za svoja vina dobivali nagrade još u bivšoj Jugoslaviji. No, niz spornih poslovnih odluka doveo je staru vinariju Plančić u agoniju, koja je trajala godinama Sada se hvarski Plančići pokušavaju vratiti sa sasvim novim konceptom.

Umjesto velikog proizvođača, kakav su kanili biti prije desetak godina, Plančići su odlučili postati obiteljska vinarija s maksimalnom proizvodnjom od sedamdeset do osamdeset tisuća buteljki godišnje. Grožđe dolazi što s njihovih sedam hektara vinograda, što iz otkupa. Tih sedamdeset do osamdeset tisuća buteljki Plančići su podijelili na čitav niz etiketa, od onih bazičnih koje se uglavnom temelje na otkupljenom grožđu, do raznih reservi i grand crua, koje će uskoro preimenovati u hrvatsku terminologiju.

Ovih smo dana kušali niz Plančićevih vina s novim etiketama, od kojih je uvjerljivo  najbolji dojam ostavio Ager iz 2016. Ager je kupaža koja se temelji na bogdanuši, s nešto drugih lokalnih sorti. U nekim davnim berbama Ager je znao biti teško oksidiran i pomalo tup. Novi je Ager, međutm, svježe, moderno, precizno napravljeno vino s voćno herbalnim aromama, s puno energije i s ponešto dobrodošle, gotovo začinske oštrine na okusu. Za osamdesetak kuna koliko košta na policama, Ager predstavlja vrlo solidnu vrijednost za novac. Za obitelj Plančić iznimno je važno da bi novi Ager mogao poslužiti kao dobar argument za njihov povratak na hrvatsku vinsku scenu.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

6 rosea za savršeni ljetni vikend

Napokon su došle vrućine, prave, žestoke, znojne i…

Evo kako prepoznati dobre restorane na obali (i drugdje) 

Prošli tjedan objavili smo mali vodič za identificiranje…

Ferran Adrià 2011. je izdao avangardnu kuharicu za jeftino kućno kuhanje. Ova juha od dinje i grejpa je iz nje

Nikome nije bilo ništa jasno kad je Ferran…

6 sjajnih blogerskih recepata za alkoholni sladoled (jer nismo djeca)

Osim što su daleko zabavniji od uobičajenih, sladoledi…

Ovi recepti chefa Filipa Horvata i tima Plavog podruma uvest će vas u kult mladih maslinovih ulja

Maslinarski krajevi Istre i Sjevernog Jadrana doslovno njeguju…

11 spektakularnih čokoladnih uskršnjih jaja iz najboljih europskih slastičarnica

S cvijećem, jajima i svojom simbolikom, Uskrs je…