Vlasnik Latoura Francois-Henri Pinault kupio je znamenitu burgundsku vinariju Clos de Tart

Francuski milijarder Francois Henri Pinault, suprug holivudske zvijezde Salme Hayek i vlasnik bordoškog Chateau Latoura, objavio je da je kupio Clos de Tart, glasovitu burgundsku vinariju iz Morey St-Denisa u Cotes de Nuits. Pinault je vinariju preuzeo preko svoje kompanije Artemis, za nepoznatu cijenu. Burgundski grand cru vinogradi najskuplji su na svijetu, cijene se mjere u milijunima eura po hektaru. Clos de Tart ima 7,53 hektara vinograda. Clos de Tart je najveći monopole (vinograd u vlasništvu samo jedne vinarije) grand cru vinograd u Burgundiji i nikad se nije dijelio. 

Prema nekim glasinama, vinarija je prodana za 250 milijuna eura. Ovo je još jedno u nizu preuzimanja velikih vinarija ove godine, piše decanter.com. Clos de Tart osnovana je 1141. godine. Vinariju su osnovale časne sestre, les Bernardines de Tart, ogranak cistercistkog reda. Tijekom francuske revolucije je nacionalizirana i 1791. prodana na aukciji Charlesu Dumandu i obitelji Marey-Monge. U 20. stoljeću vlasnici vinarije bili su Maison Champy i Chauvenet iz Nuits-Saint-Georges, a 1932. prodana je obitelji Mommessin koja ju je sada prodala Pinaultu. Clos de Tart vratila se među najcjenjenije burgundske kuće tijekom mandata direktora Sylvaina Pitiota, koji je dužnost preuzeo 1996.   

Osim Chateau Latoura u Bordeauxu Francois Pinault vlasnik je Eisele Vineyard Estate u dolini Napa, Domaine Eugenie u Burgundiji i Chateau Grillet u sjevernoj Rhoni. Nakon akvizicije Clos de Tart, postao je susjed svoga najvećeg konkurenta, vlasnika luksuzne korporacije LVMH Bernarda Arnaulta, koji je prije tri godine kupio vinariju Clos de Lambrays.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

IZLETNIČKI VODIČ ZA ZAGREB 7 restorana do kojih se možete dovesti za sat vremena

Dok ovo pišemo, u subotu ujutro, u Zagrebu…

4 najbolje pizze koje se mogu pojesti u Zagrebu

Pokušavajući sastaviti top listu najboljih zagrebačkih pizzeria, morali…

Ultimativni Kvartovski vodič kroz zagrebačke dobre lokale 3. dio

U trećem dijelu zagrebačkog Kvartovskog vodiča naveli smo…

Zašto uopće nije jednostavno skuhati dobru šalšu od svježih rajčica i kako uspjeti

Šalša je jedno od onih jela. Nema najbolje,…

Veličanstveni pariški Ritz otvoren je nakon 4 godine renoviranja (i 400 milijuna eura)

Sve je opet u ravnoteži u svijetu luksuza,…

NOVI ULIČNI POREDAK Pet najboljih street food lokala u Zagrebu

Street food definitivno je najpopularniji zagrebački ugostiteljski žanr.…