Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlasnik Latoura Francois-Henri Pinault kupio je znamenitu burgundsku vinariju Clos de Tart

Francuski milijarder Francois Henri Pinault, suprug holivudske zvijezde Salme Hayek i vlasnik bordoškog Chateau Latoura, objavio je da je kupio Clos de Tart, glasovitu burgundsku vinariju iz Morey St-Denisa u Cotes de Nuits. Pinault je vinariju preuzeo preko svoje kompanije Artemis, za nepoznatu cijenu. Burgundski grand cru vinogradi najskuplji su na svijetu, cijene se mjere u milijunima eura po hektaru. Clos de Tart ima 7,53 hektara vinograda. Clos de Tart je najveći monopole (vinograd u vlasništvu samo jedne vinarije) grand cru vinograd u Burgundiji i nikad se nije dijelio. 

Prema nekim glasinama, vinarija je prodana za 250 milijuna eura. Ovo je još jedno u nizu preuzimanja velikih vinarija ove godine, piše decanter.com. Clos de Tart osnovana je 1141. godine. Vinariju su osnovale časne sestre, les Bernardines de Tart, ogranak cistercistkog reda. Tijekom francuske revolucije je nacionalizirana i 1791. prodana na aukciji Charlesu Dumandu i obitelji Marey-Monge. U 20. stoljeću vlasnici vinarije bili su Maison Champy i Chauvenet iz Nuits-Saint-Georges, a 1932. prodana je obitelji Mommessin koja ju je sada prodala Pinaultu. Clos de Tart vratila se među najcjenjenije burgundske kuće tijekom mandata direktora Sylvaina Pitiota, koji je dužnost preuzeo 1996.   

Osim Chateau Latoura u Bordeauxu Francois Pinault vlasnik je Eisele Vineyard Estate u dolini Napa, Domaine Eugenie u Burgundiji i Chateau Grillet u sjevernoj Rhoni. Nakon akvizicije Clos de Tart, postao je susjed svoga najvećeg konkurenta, vlasnika luksuzne korporacije LVMH Bernarda Arnaulta, koji je prije tri godine kupio vinariju Clos de Lambrays.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.