Tri aguas frescas koje možete napraviti kod kuće jer su baš dani za malo Meksika (RECEPTI)

Jučer smo svratili u Taco’s & Burger Barr kod Tvrtka Šakote u Jurišićevoj. Nije nam se pio alkohol, pa su nam ponudili aguas frescas i podsjetili nas na ovaj vječni meksički ulični hit. Agua fresca je jako osvježavajuća i ukusna prirodna voda s okusom . U Taco’su su imali dvije vrste, jednu s krastavcem i limetom i drugu sa chia sjemenkama, obje s puno svježe mente i piloncillom. Piloncillo je meksički naziv za vrstu šećera koji se dobiva kuhanjem i reduciranjem soka šećerne trske, drugdje ga zovu i panocha ili panela. Obično se prodaje prešan u blokove i stožce, nije skup i jako je tvrd pa ga obično ribaju da bi ga koristili. Agua fresca može se začiniti i sirupom agave, medom ili bilo kojim dobrim tamnim šećerom od trske. Postupak je jako jednostavan. Tradicionalno, sastojci se drvenim gnječilicama dugo gnječe sa šećerom i onda se sve prelije ledenom vodom. Ali danas se rade s blenderima. Za aguas frescas možete kuhati sirupe i raditi infuzije, koristiti čajeve, začine, puno različitog voća, povrća, sjemenki i začinskog bilja. Ideja je dobiti raskošna, ponekad kompleksna i uvijek jako osvježavajuća pića. 

KRASTAVAC I LIMETA

Klasik. Bezalkoholni Mojito i fenomenalno osvježenje. Možete je raditi s manje šećera ako želite radikalnu svježinu, ali za onaj divni raspjevani meksički okus trebat će pristojna količina piloncilla

  • 4,5 šalice krupno narezanih oguljenih krastavaca (oko 4 srednja krastavca)
  • 4 čaše hladne vode
  • 2 čaše leda
  • 1 šalica šećera
  • 2/3 čaše svježeg soka limete
  • 2 velika prstohvata soli
  • još leda

U blender stavite malo više od pola krastavaca, 2 čaše vode, 1 čašu leda, pola šalice šećera, trećinu čaše soka limete i prstohvat soli. Meljite oko dvije minute dok se sav šećer ne rastopi, morate dobiti glatku tekućinu s kristalićima mljevenog leda, sličnu slushyju. Tekućinu lijte u bokal. Ponovite postupak s preostalim sastojcima. Učaše stavite led i ulijte agua frescu.

JAGODA, DINJA I TIMIJAN

Iznenadit će vas koliko je ova kombinacija kompleksna i osvježavajuća istovremeno. Baš zato je bolje da bude koncentrirana i neprocijeđena. Možda bi je se moglo prerezati s malo gazirane mineralne.

  • 1 mala vezica (oko 8 grančica) svježeg timijana
  • 1/2 čaše vode
  • 1/4 šalice šećera
  • 2,5 šalice dinje izrezane na kockice (ili pola srednje dinje) 
  • 1,5 šalica jagoda izreaznih na četvrtine (oko 200 grama jagoda)
  • 1/2 žlice svježeg limunova soka

U mali lonac na jaku vatru stavite grančice timijana, vodu i šećer. Zakuhajte miješajući povremeno. Uklonite s vatre, pustite da dostoji desetak minuta. Procijedite kroz fino cjedilo i potpuno ohladite. Sirup od timijana, jagode, dinju i sok limuna stavite u blender, meljite 20-tak sekundi i ohladite u hladnjaku. Poslužite s komadićem jagode.

HIBISKUS SA CHIA SJEMENKAMA

Jedna jako popularna, klasična agua fresca poznata kao  Agua de Flor de Jamaica, kiselkasta je, jako ukusna i ima fantastičnu boju. Radi se sa sušenim cvijetom hibiskusa koji možete nabaviti u boljim trgovinama sa začinima i čajevima. 

  • 2 čaše vode
  • 1/2 šalice (oko 35 grams) sušenih cvjetova hibiskusa
  • 3 velike žlice šećera
  • 1 žličica chia sjemenki

Zakuhajte vodu u malom loncu na jakoj vatri. Dok se voda grije kratko isperite hibiskus u gustom cjedilu i uklonite bilo kakve nečistoće. Kad voda zakuha maknite je s vatre, dodajte hibiscus, pokrijte i pustite da odstoji 10 minuta. Nakon toga procijedite tekućinu kroz cjedilo za čaj i pritisnite cvjetove da dobijete više okusa i boje. Dodajte vode da opet dobijete 2 čaše tekućine. Umiješajte šećer, ohladite, pa stavite u hladnjak. Prije posluživanja u čašu stavite žličicu chia sjemenki, dodajte napitak od hibiskusa i pomiješajte. Neka stoji 15 minuta na sobnoj temperaturi. Pijte s ledom i slamkom ili žličicom

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Deset najvažnijih hrvatskih chefova za prvu polovicu 2017.

Naša redovita polugodišnja lista najboljih hrvatskih chefova(konačnu ćemo…

9 vina za šparoge

Šparoge su gastronomski sinonim za rano  proljeće. Tržnice…

Može li rose uistinu biti vrhunsko vino? Naravno da može (evo i četiri primjera)

Kolovoški Decanter uz duhoviti naslov 30 Rose to…

KAKO JESTI NA +30 Pet gastronomskih prijedloga

Kad govorimo o hrani, vrućina se obično povezuje…

ŠTO SE JEDE Za kineski Festival punog mjeseca koji počinje danas

Festival punog mjeseca ili Praznik sredine jeseni, kineska…

Sofrito

Ovaj  pripravak od rajčice, češnjaka, maslinova ulja i luka,…

Komentirajte