Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tri aguas frescas koje možete napraviti kod kuće jer su baš dani za malo Meksika (RECEPTI)

aguas-frescas1

Jučer smo svratili u Taco’s & Burger Barr kod Tvrtka Šakote u Jurišićevoj. Nije nam se pio alkohol, pa su nam ponudili aguas frescas i podsjetili nas na ovaj vječni meksički ulični hit. Agua fresca je jako osvježavajuća i ukusna prirodna voda s okusom . U Taco’su su imali dvije vrste, jednu s krastavcem i limetom i drugu sa chia sjemenkama, obje s puno svježe mente i piloncillom. Piloncillo je meksički naziv za vrstu šećera koji se dobiva kuhanjem i reduciranjem soka šećerne trske, drugdje ga zovu i panocha ili panela. Obično se prodaje prešan u blokove i stožce, nije skup i jako je tvrd pa ga obično ribaju da bi ga koristili. Agua fresca može se začiniti i sirupom agave, medom ili bilo kojim dobrim tamnim šećerom od trske. Postupak je jako jednostavan. Tradicionalno, sastojci se drvenim gnječilicama dugo gnječe sa šećerom i onda se sve prelije ledenom vodom. Ali danas se rade s blenderima. Za aguas frescas možete kuhati sirupe i raditi infuzije, koristiti čajeve, začine, puno različitog voća, povrća, sjemenki i začinskog bilja. Ideja je dobiti raskošna, ponekad kompleksna i uvijek jako osvježavajuća pića. 

KRASTAVAC I LIMETA

Klasik. Bezalkoholni Mojito i fenomenalno osvježenje. Možete je raditi s manje šećera ako želite radikalnu svježinu, ali za onaj divni raspjevani meksički okus trebat će pristojna količina piloncilla

  • 4,5 šalice krupno narezanih oguljenih krastavaca (oko 4 srednja krastavca)
  • 4 čaše hladne vode
  • 2 čaše leda
  • 1 šalica šećera
  • 2/3 čaše svježeg soka limete
  • 2 velika prstohvata soli
  • još leda

U blender stavite malo više od pola krastavaca, 2 čaše vode, 1 čašu leda, pola šalice šećera, trećinu čaše soka limete i prstohvat soli. Meljite oko dvije minute dok se sav šećer ne rastopi, morate dobiti glatku tekućinu s kristalićima mljevenog leda, sličnu slushyju. Tekućinu lijte u bokal. Ponovite postupak s preostalim sastojcima. Učaše stavite led i ulijte agua frescu.

JAGODA, DINJA I TIMIJAN

Iznenadit će vas koliko je ova kombinacija kompleksna i osvježavajuća istovremeno. Baš zato je bolje da bude koncentrirana i neprocijeđena. Možda bi je se moglo prerezati s malo gazirane mineralne.

  • 1 mala vezica (oko 8 grančica) svježeg timijana
  • 1/2 čaše vode
  • 1/4 šalice šećera
  • 2,5 šalice dinje izrezane na kockice (ili pola srednje dinje) 
  • 1,5 šalica jagoda izreaznih na četvrtine (oko 200 grama jagoda)
  • 1/2 žlice svježeg limunova soka

U mali lonac na jaku vatru stavite grančice timijana, vodu i šećer. Zakuhajte miješajući povremeno. Uklonite s vatre, pustite da dostoji desetak minuta. Procijedite kroz fino cjedilo i potpuno ohladite. Sirup od timijana, jagode, dinju i sok limuna stavite u blender, meljite 20-tak sekundi i ohladite u hladnjaku. Poslužite s komadićem jagode.

HIBISKUS SA CHIA SJEMENKAMA

Jedna jako popularna, klasična agua fresca poznata kao  Agua de Flor de Jamaica, kiselkasta je, jako ukusna i ima fantastičnu boju. Radi se sa sušenim cvijetom hibiskusa koji možete nabaviti u boljim trgovinama sa začinima i čajevima. 

  • 2 čaše vode
  • 1/2 šalice (oko 35 grams) sušenih cvjetova hibiskusa
  • 3 velike žlice šećera
  • 1 žličica chia sjemenki

Zakuhajte vodu u malom loncu na jakoj vatri. Dok se voda grije kratko isperite hibiskus u gustom cjedilu i uklonite bilo kakve nečistoće. Kad voda zakuha maknite je s vatre, dodajte hibiscus, pokrijte i pustite da odstoji 10 minuta. Nakon toga procijedite tekućinu kroz cjedilo za čaj i pritisnite cvjetove da dobijete više okusa i boje. Dodajte vode da opet dobijete 2 čaše tekućine. Umiješajte šećer, ohladite, pa stavite u hladnjak. Prije posluživanja u čašu stavite žličicu chia sjemenki, dodajte napitak od hibiskusa i pomiješajte. Neka stoji 15 minuta na sobnoj temperaturi. Pijte s ledom i slamkom ili žličicom

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.