frankovka-g

Frankovka Goldberg iz 2012. dokazuje zašto je to najvažnija crna sorta istočne Hrvatske

Među desecima buteljki koje su nam ovog Božića sletjele pod bor, našla se i Frankovka Goldberg iz 2012. godine. Frankovka je autohtona srednjoeuropska sorta, koja je ime dobila po njemačkoj Franconiji, a najbolje rezultate postiže u Austriji i u Mađarskoj. Blaufrankisch, primjerice, čini trećinu genijalnog cuveea Gabarinza burgendlandskog vinara Gernota Heinricha, te veći dio njegove podjednako cijenjene kupaže Pannobile.

Frankovka je grožđe srednjih tanina, relativno kasnog dozrijevanja, potencijalno visoke koncentracije, ali i naglašene svježine, što je osobito važno. U Hrvatskoj frankovka je dramatično bezrazložno podcijenjena. Umjesto da se slavonska, srijemska i baranjska proizvodnja crnih vina temelji na frankovki, ondje i dalje dominiraju merlot i cabernet sauvignon, dok se na etiketama važnih proizvođača često pojavljuje i pinot noir, što uglavnom završava potpuno pogrešnim intepretacijama ove plemenite sorte.

Frankovkom se dovoljno ozbiljno bave tek Feravino, Iločki podrumi i Belje, osobito u svojoj prestižnoj liniji Goldberg (koja je sve prije nego masovna). Frankovka bi, međutim, baš zbog skladne kombinacije koncentriranosti i svježine, kao i zbog toga što predstavlja dio lokalnog terroira, trebala postati središnje crno grožđe tog dijela Hrvatske. Beljska Frankovka Goldberg koju smo ovih dana otvorili, prilično zorno pokazuje mogućnosti te kod nas nedovoljno valorizirane sorte.

Grožđe za ovo izvrsno vino bralo se u trećoj dekadi listopada. Poslije maceracije, fermentacije i malolaktičke fermentacije, Frankovka Goldberg dozrijevala je 12 mjeseci u velikim hrastovim bačvama. Vino je iznimno gusto, koncentrirano, s fino granuliranim taninima , visokim, dobro integriranim alkoholom, ali s baš jako puno svježine koja ga čini živim i pitkim, neovisno od njegove masivnosti. Na nosu se prvo osjete kupine i borovnice, s ponešto začinskih elemenata. Na okusu također dominira crno voće, uz lagane nijanse tamne čokolade: aftertaste je neobično dug. Frankovka Goldberg primjer je kako bi trebala izgledati luksuzna slavonsko baranjska crna vina. Ona jest skupa, ali opravdava cijenu.

Gastropreporuka Zbog masivnosti i voćnosti, Frankovka Goldberg spada među tipična vina za steakove. Janjetina na ražnju, janjeći kotleti, jelenji steakovi kao i pačja prsa, njeni su prirodni partneri .

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

9 vina za šparoge

Šparoge su gastronomski sinonim za rano  proljeće. Tržnice…

Kako odgovoriti na negativne (i pozitivne) recenzije gostiju na internetu

Recenzije i komentari gostiju na internetu mogu biti…

5 NAJBOLJIH ISTARSKIH HOTELA ZA 2017. Meneghetti uvjerljivo vodi

U luksuznom segmentu istarskog hotelijerstva nema značajnih promjena…

KLASA 2017. Četiri zagrebačka fine dining restorana koji zaista zaslužuju tu oznaku

Fine dining, ukratko, podrazumijeva visoku razinu svih aspekata…

6 najboljih hrvatskih široko dostupnih vina koja možete kupiti za manje od 60 kuna

Niz međunarodnih nagrada što su ih ove godine dobila…

Ritz Carlton se širi na more. Njihove tri megajahte bit će ploveći luksuzni hoteli

Pratiti kako luksuzni hoteli pokušavaju zasjeniti jedni druge…

Komentirajte