Frankovka Goldberg iz 2012. dokazuje zašto je to najvažnija crna sorta istočne Hrvatske

Među desecima buteljki koje su nam ovog Božića sletjele pod bor, našla se i Frankovka Goldberg iz 2012. godine. Frankovka je autohtona srednjoeuropska sorta, koja je ime dobila po njemačkoj Franconiji, a najbolje rezultate postiže u Austriji i u Mađarskoj. Blaufrankisch, primjerice, čini trećinu genijalnog cuveea Gabarinza burgendlandskog vinara Gernota Heinricha, te veći dio njegove podjednako cijenjene kupaže Pannobile.

Frankovka je grožđe srednjih tanina, relativno kasnog dozrijevanja, potencijalno visoke koncentracije, ali i naglašene svježine, što je osobito važno. U Hrvatskoj frankovka je dramatično bezrazložno podcijenjena. Umjesto da se slavonska, srijemska i baranjska proizvodnja crnih vina temelji na frankovki, ondje i dalje dominiraju merlot i cabernet sauvignon, dok se na etiketama važnih proizvođača često pojavljuje i pinot noir, što uglavnom završava potpuno pogrešnim intepretacijama ove plemenite sorte.

Frankovkom se dovoljno ozbiljno bave tek Feravino, Iločki podrumi i Belje, osobito u svojoj prestižnoj liniji Goldberg (koja je sve prije nego masovna). Frankovka bi, međutim, baš zbog skladne kombinacije koncentriranosti i svježine, kao i zbog toga što predstavlja dio lokalnog terroira, trebala postati središnje crno grožđe tog dijela Hrvatske. Beljska Frankovka Goldberg koju smo ovih dana otvorili, prilično zorno pokazuje mogućnosti te kod nas nedovoljno valorizirane sorte.

Grožđe za ovo izvrsno vino bralo se u trećoj dekadi listopada. Poslije maceracije, fermentacije i malolaktičke fermentacije, Frankovka Goldberg dozrijevala je 12 mjeseci u velikim hrastovim bačvama. Vino je iznimno gusto, koncentrirano, s fino granuliranim taninima , visokim, dobro integriranim alkoholom, ali s baš jako puno svježine koja ga čini živim i pitkim, neovisno od njegove masivnosti. Na nosu se prvo osjete kupine i borovnice, s ponešto začinskih elemenata. Na okusu također dominira crno voće, uz lagane nijanse tamne čokolade: aftertaste je neobično dug. Frankovka Goldberg primjer je kako bi trebala izgledati luksuzna slavonsko baranjska crna vina. Ona jest skupa, ali opravdava cijenu.

Gastropreporuka Zbog masivnosti i voćnosti, Frankovka Goldberg spada među tipična vina za steakove. Janjetina na ražnju, janjeći kotleti, jelenji steakovi kao i pačja prsa, njeni su prirodni partneri .

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

10 najboljih restorana za uskršnji ručak na suncu

U Hrvatskoj je uobičajno velike vjerske blagdane provoditi…

Karta hamburgera u centru Zagreba koje možemo preporučiti

Burger barovi postali su jednako inflatorni segment zagrebačkog…

Za Marrons Glacés trebat će vam 7 dana ali nema boljeg recepta za sezonu maruna

Jedan od rijetkih razloga zašto ne žaliti za…

Pet najboljih hrvatskih vina pod navojnim čepom

Kao velikim zagovornicima navojnih čepova, žao nam je…

NE PREPORUČUJEMO Četiri tipa vina koja ne bi trebali kupovati za blagdane, a ni inače

Kad preporučujemo da se nešto ne pije, to…

Mali vodič kroz zatvorene (i otvorene) zagrebačke restorane. Iz grada je u kolovozu nestala vrhunska kuhinja

Zagrebačka restoranska scena ovog se ljeta ispraznila možda…

Komentirajte