toscani-g

Oliviero Toscani upravo je predstavio novu berbu svojih vina OT

Ako vam kažemo vina Ot vjerojatno vam neće puno značiti. Ako vam kažemo Oliviero Toscani, sigurno hoće, posebno ako tome dodate United Colors of Benetton. Legendarni talijanski fotograf i dizajner koji je 80-tih i 90-tih s najneobičnijeg mjesta, jumbo plakata šarenog talijanskog modnog brenda, artikulirao i nametao društvene i političke teme, danas je vinar. Toscanijevi plakati, časopis Colors i nebrojeni editorijali obilježili su dvije dekade u kojima se formirao velik dio fenomena današnjeg vremena. Od prava homoseksualaca i manjina, migracija, rasizma, borbe protiv ultrakonzervativaca, novog pacifizma, feminizma…Toscani je bio u centru rasprave. Ali za njega je danas vino najvažnija stvar na svijetu. Sa sinom Roccom na brdima komune Casale Marittimo tri kilometra od Bolgherija, u provinciji Pisa osnovao je vinariju Ot.

Toscani u vinogradima uzgajaju uglavnom syrah, netipičnu sortu za to područje. Novu berbu i novu etiketu nedavno su predstavili u Milanu. “Ne želim raditi vina za sprovode nego za krštenja. I samo crvena, ne volim mjehuriće. Vina se rade svjetlom, a kod nas u Toscani svjetlo je spektakularno”, objasnio je fotografskim rječnikom Toscani talijanskom portalu De-gustare. Njihova najbolja vina Ot su cuveei u kojima dominira syrah, uz cabernet franc, petit verdot i teroldego koji su zasadili zadnji. Ot se proizvodi u 10.000 boca godišnje, druga linija Quadratorosso u 20.000 boca i odležava uglavnom u inoksu, a ulazno vino Toscani, poznato po svježini i pitkosti, proizvode u 50.000 boca godišnje.   

Oliviero Toscani kaže da je vinariju odlučio napraviti jer se zaljubio u terroir. Još 60-tih, u posthipijevskoj fazi, kupio je kuću u Casale Marittimo. Kuća do 80-tih ije imala vodu ni struju, a kasnije su je preuredili u pravo poljoprivredno imanje s konjima, kravama, maslinikom i pogonom za proizvodnju maslinovog ulja. Proizvode moraiolo, frantoio, leccino, pendolino i maurino.

Toscanijevi ikonografski plakati

Nakon što su razvili proizvodnju maslinovog ulja, počeli su razmišljati o vinima. Naručili su studiju tla u vinogradima i na temelju nalaza odlučili koje će sorte posaditi. To što su se odlučili na syrah, umjesto na sangiovese ili merlot koji dominiraju u tom kraju, smatraju vizijom za budućnost. Vinariju su postavili uspomoć NBA lige talijanskog vinarstva: glavni konzultant bio je Angelo Gaja, vinograde je podigao Paolo Curtaz, a glavni enolog je jedan od najcjenjenijih u Italiji, Attilio Pagli.

Vinogradi se nalaze na spektakluarnom položaju, u amfiteatru koji gleda na more s 350 metara nadmorske visine, na crvenoj zemlji. Njihovi vinogradi su u gotovo istoj mirkoklimi kao čuveni vinogradi na Bolgheriju, i vina imaju moćno tijelo i raskošne okuse tog terroira. Svi maslinici i vinogradi su u biodinamičkom režimu, a nedavno su syrah počeli odležavati u amforama i uskoro će lansirati svoj prvi rose. Ot 95 posto svojih vina izvozi, glavna tržišta su Njemačka, Belgija, Rusija, SAD i Azija. “Vina ne radimo da bismo pričali o tradicijama ovoga mjesta”, naglašavaju Oliviero i Rocco Toscani “Već da bismo poticali suživot. Volimo biti za stolom s prijateljima, piti s njima. Vino mora biti radost. I naravno, želimo proizvoditi vina visoke razine”. 

Foto/©olivierotoscanistudio

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

5 manjih zagrebačkih dućana s jako dobrom hranom

Zagreb nema osobitu tradiciju specijaliziranih trgovina s vrhunskom…

Žanr u krizi: Samo 4 dobra nacionalna restorana u Zagrebu

Kad je Dino Galvagno prije tri godine otvarao…

Kako postaviti glazuru na tortu – savršeno

Perfektne glatke torte mogu djelovati zastrašujuće, ali ako znate…

5 trendova koji bi mogli obilježiti hrvatsku restoransku industriju u 2017. godini

Usprkos prošlogodišnjem rastu i najboljim rezultatima od 2008.…

Ovaj neobični rižoto braće Costardi radi se s redukcijom piva i kavom

Postupak za ovaj rižoto nije standardan, radi se…

S ovom klasičnom indijskom tehnikom začini će u vašim jelima procvjetati kao nikad

Ako kuhate sa začinima, vjerojatno ste već prerasli…

Komentirajte