Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Svijetu vina, hrvatskoj središnjici velikih bordeauxa, kušali smo desetak buteljki iz portfolia Haut Briona

haut-brion-g

Vinoteka Svijet vina na zagrebačkom Prisavlju ovih dana izgleda dramatično raskošno: uz Gaju, Moreaua, Leflaivea i Tua Ritu, ondje se upravo uselio elitni odred klasičnih bordoških vina. Razgledavajući nove uvozne eksponate Dina Kušena, zamalo smo srušili bocu Leoville Bartona iz izvrsne 1996. godine, koja je stajala odmah do buteljke Lynch Bagesa iz iste berbe. U jednom su sanduku izloženi bordeauxi koji su dobili čistih 100 bodova, a u drugom berbe koje su kod Parkera dobile više od 95, uključujući Issan, Montrose i Valandrud. U posebnoj su vitrini, na samom dnu, nezasluženo skromno izloženi Lafite i Petrus. Glavna su atrakcija ipak vertikale Chateau Haut Briona i susjednog imanja Mission Haut Brion.

Chateau Haut Brion jedno je od pet first growth bordoških vina iz čuvene klasifikacije provedene 1855. godine. Već je dulje u vlasništvu američke obitelji Dillon, koja je u međuvremenu kupila i La Mission Haut Brion, također iznimno cijenjeno i traženo vino. Na degustaciji održanoj u petak 30. prosinca kušali smo desetak vina iz kolekcije Clarence Dillon, od baznih vina pa do Chateau Haut Briona. Degustacija je počela zaista neobično dobrim bijelim vinom Clarendelle Blanc iz 2015. godine, koje se proizvodi od jednakih udjela sauvignona i semillona, s nešto muscadellea.

Bijeli Clarendelle na nosu je izrazito zelen, s distinktivnim mirisima trave i šparoga, dok je u ustima kremast i pun zahvaljujući semillonu. Radi se o vinu koje predstavlja odličnu vrijednost za novac (u veleprodaji košta stotinjak kuna), i koje može odležavati još barem četiri do pet godina.

Zatim smo kušali Clarendelle Rose i Clarendelle Rouge. Crno vino jako je svježe, naglašeno voćno, a opet ima ozbiljnost i strukturu dobrih bordeauxa. Mini vertikalu La Chapellea, drugog vina Mission Haut Briona, otvorili smo berbom 2012. punom pravog bordoškog bouqueta, ali još vrlo, vrlo mladom. Berba 2011. bila je nešto manje intenzivna, laganija i kremastija. Tim vinom dominira merlot, za razliku od 2012. koja se temelji na cabernet sauvignonu. Naposljetku, La Chapelle iz 2010. veliko je vino s tipičnim bordoškim aromatičnim zidom, jako intenzivnim i dugim okusom, ali još uvijek opakim taninima kojima treba vremena.

La Clarence de Haut Brion drugo je vino Chateau Haut Briona koje se dugo zvalo Bahans. Clarence iz velike berbe 2010. slasno je, bogato, visokoalkoholno vino, puno nježnije i lakopitikije od La Chapelle iz iste berbe. Bahans iz 2005. klasični je starinski Bordeaux s nižim alkoholima od mlađih vina, ali vrlo elegantan. Bahans pokazuje kako su fini bordeauxi izgledali prije dvadeset ili trideset godina. Radi se je o jednom od naših favorita s jutrošnje degustacije.

Na kraju smo otvorili sam Haut Brion iz 2012. godine. Chateau Haut Brion jedno je od najboljih vina iz te problematične berbe, koje zorno pokazuje zašto su first growths zaista first growths. Ovaj dvotrećinski merlot (ostatak čine cabernet sauvignon i cabernet franc) ima očaravajući bouquet pun tamnog voća, cedrovine, grafita, s ponešto vanilije. U ustima je savršeno elegantan, s neobično zrelim taninima za 2012. Haut Brion spada među ona impresivna vina zbog kojih je Bordeaux najvažnija vinska regija na svijetu. Zahvaljujući bordoškom programu Acrobata, tvrtke koja je vlasnik Svijeta vina, Zagreb i Hrvatska prvi su put dobili mjesto gdje se može kupiti razmjerno velik broj vrhunskih bordoških vina. Riječ je o značajnom doprinosu Dine Kušena razvoju kulture vina u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.