5 bijelih vina za kišu i jesenske delikatese

Pad temperature označuje prelazak s bijelih na crna vina: ljeti želimo svježe i ohlađeno, a zimi puno, meko i toplo. Međutim, čitav niz  moćnijih bijelih vina izvrsno funkcionira i u hladno vrijeme dok se lagani i eterični rizilinzi koje obožavamo ljeti,  zapravo fenomenalno slažu s jesenskom kuhinjom. Evo naših pet favorita

.

1. Damjan Podveršić, Kapja 2009. Friuli, 96 bodova, 235 kuna,

Ova kupaža chardonnaya, friuliana i malvazije jedno je od najelegantnijih  narančastih vina koje smo uopće probali. Ona je mekana, savršeno zaokružena, uljasta, kompleksno aromatična, sa slatkoslanim, dugačkim završetkom. Veliko vino, koje smo s podjednakim zadovoljstvom pili i uz bijelu ribu i uz steakove, a mislimo da bi moglo podnijeti divljač, pogotovo u lakšim izvedbama poput izvrsnog tartara do srne kojeg smo u petak jeli u Ab Ovu.

2. Zindt Humbrecht, Pinot Gris Heimbourg 2013. Alsace, 94 boda, 249 kuna

Zindt Humbrecht jedna je od najvažnijih alzaških vinarija, koja je počela primjenjivati organske i biodinamičke postupke desetljećma prije no što su ušli u modu . Alzaški pinot gris u stilu se dramatično razlikuje od talijanskog: riječ je o uljastim, masivnim, dubokim vinima, često s ponešto neprevrelog šećera, koja se odlično piju uz gusja jetra i svo moguće suho meso.

3. Tomac, Rizling 2015. Bregovita Hrvatska, 93-94  boda, oko 75 kuna

Neku smo se večer sa sommelierom Dubravkina puta složili kako je Tomčev rizling iz 2015. trenutno vjerojatno najbolje mlađe hrvatsko bijelo vino. Premda se radi o vrlo svježem vinu laganog tijela, njegova slatkokiselost i aromatična složenost optimalno funkcioniraju uz jesenju hranu. U juhi od buće ovaj će rizling lijepo rezati kroz njenu prirodno slatkoću, u bunceku s kiselim zeljem zaokružit će i ublažiti kiselinu i slanost kupusa, dok će vlastitom kiselinom neutralizirati masnoću svježih pečenica.

4. Cattunar, Collina 2013. Istra, 92-93 boda, oko 150 kuna

Cattunarova odležana i macerirana malvazija iz 2013.godine u svojoj je kategoriji proglašena prvakinjom Vinistre. Radi se o moćnom, raskošnom vinu, punom aroma i okusa zrelog svježeg voća (marelice, breskve), i suhog tropskog voća (mango i papaja). Netipična, ali odlična malvazija. Možda bi je valjalo kušati uz bijele tartufe

5. Krajančić, Pošip sur Lie 2013, 92-93 boda, oko 150 kuna

Krajančićev Sur Lie jedan je od sve rjeđih pošipa većeg tijela i gustoće: on je kremast, voćan, višeslojan, te još uvijek jako svjež. Idealan za listove, lignje i sve druge ribe koje su sada u sezoni. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako funkcionira uz kamenice.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Sedam najboljih zagrebačkih gastrotrgovina za prvu polovicu 2017.

Zagrebačka scena trgovina vrhunskom hranom puno je usporenija…

Rovinjski Delfin spada među najmodernije istarske hotele

Pretprošlu nedjelju, zahvaljujući kiši, morali smo se evakuirati…

Ova dva profesionalna recepta otkrivaju kako zapravo treba kuhati kelj i blitvu

Zimsko lisnato povrće spada u onu genijalnu grupu…

Ovih 8 komada je sve što trebate za ozbiljno kuhanje kod kuće

Za ozbiljno kuhanje kod kuće ne treba vam…

LJETNI KOKTELI S MJEHURIĆIMA Barmen Darko Uremović preporučuje Tomca, Šembera i Veuve Cliquot Rose

Čak i ako ste puritanac po pitanju šampanjaca…

Pogledajte finaliste Europske nagrade za dizajn hotela (među kojima je i jedan hotel iz Sarajeva)

Suci su počeli obilaziti hotele koji su ušli…

Komentirajte