5 bijelih vina za kišu i jesenske delikatese

Pad temperature označuje prelazak s bijelih na crna vina: ljeti želimo svježe i ohlađeno, a zimi puno, meko i toplo. Međutim, čitav niz  moćnijih bijelih vina izvrsno funkcionira i u hladno vrijeme dok se lagani i eterični rizilinzi koje obožavamo ljeti,  zapravo fenomenalno slažu s jesenskom kuhinjom. Evo naših pet favorita

.

1. Damjan Podveršić, Kapja 2009. Friuli, 96 bodova, 235 kuna,

Ova kupaža chardonnaya, friuliana i malvazije jedno je od najelegantnijih  narančastih vina koje smo uopće probali. Ona je mekana, savršeno zaokružena, uljasta, kompleksno aromatična, sa slatkoslanim, dugačkim završetkom. Veliko vino, koje smo s podjednakim zadovoljstvom pili i uz bijelu ribu i uz steakove, a mislimo da bi moglo podnijeti divljač, pogotovo u lakšim izvedbama poput izvrsnog tartara do srne kojeg smo u petak jeli u Ab Ovu.

2. Zindt Humbrecht, Pinot Gris Heimbourg 2013. Alsace, 94 boda, 249 kuna

Zindt Humbrecht jedna je od najvažnijih alzaških vinarija, koja je počela primjenjivati organske i biodinamičke postupke desetljećma prije no što su ušli u modu . Alzaški pinot gris u stilu se dramatično razlikuje od talijanskog: riječ je o uljastim, masivnim, dubokim vinima, često s ponešto neprevrelog šećera, koja se odlično piju uz gusja jetra i svo moguće suho meso.

3. Tomac, Rizling 2015. Bregovita Hrvatska, 93-94  boda, oko 75 kuna

Neku smo se večer sa sommelierom Dubravkina puta složili kako je Tomčev rizling iz 2015. trenutno vjerojatno najbolje mlađe hrvatsko bijelo vino. Premda se radi o vrlo svježem vinu laganog tijela, njegova slatkokiselost i aromatična složenost optimalno funkcioniraju uz jesenju hranu. U juhi od buće ovaj će rizling lijepo rezati kroz njenu prirodno slatkoću, u bunceku s kiselim zeljem zaokružit će i ublažiti kiselinu i slanost kupusa, dok će vlastitom kiselinom neutralizirati masnoću svježih pečenica.

4. Cattunar, Collina 2013. Istra, 92-93 boda, oko 150 kuna

Cattunarova odležana i macerirana malvazija iz 2013.godine u svojoj je kategoriji proglašena prvakinjom Vinistre. Radi se o moćnom, raskošnom vinu, punom aroma i okusa zrelog svježeg voća (marelice, breskve), i suhog tropskog voća (mango i papaja). Netipična, ali odlična malvazija. Možda bi je valjalo kušati uz bijele tartufe

5. Krajančić, Pošip sur Lie 2013, 92-93 boda, oko 150 kuna

Krajančićev Sur Lie jedan je od sve rjeđih pošipa većeg tijela i gustoće: on je kremast, voćan, višeslojan, te još uvijek jako svjež. Idealan za listove, lignje i sve druge ribe koje su sada u sezoni. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako funkcionira uz kamenice.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

NE PREPORUČUJEMO Četiri pjenušca na koje ne biste smjeli potrošiti novac za Valentinovo (a ni inače)

Valentinovo je jedan od onih dana u godini…

LOŠE STRANE HRVATSKE HOTELSKE INDUSTRIJE Od pogrešne kategorizacije do ponude hrane i pića

Ova sezona, više je  nego očigledno, srušit će…

Ovo je 10 najjačih žestokih pića na svijetu

Najjača žestoka pića na svijetu ne služe samo…

14 trendova (i brendova) koji su obilježili ljeto 2016.

Prvi dan škole počeo je kišom. Baš kako…

Ultimativni Kvartovski vodič kroz zagrebačke dobre lokale. MAKSIMIR-DRAŠKOVIĆEVA

Kult Plave Kamenice u iduća će tri dana…

Butterscotch umak za sladoled od zapečenog misa

Peter Meehan je na svom portalu Lucky Peach objavio…

Komentirajte