Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Aukcija zbirke Billa Kocha u Sotheby’su je trijumf za istinske ljubitelje vina

sothebys

Zbirka vina Williama Billa Kocha, američkog milijardera i člana moćne obitelji američke političke desnice, prodana je prošlog tjedna u Sotheby’su za nevjerojatnih 21,9 milijuna dolara. Procjena uoči aukcije bila je 15 milijuna dolara. Ovaj iznos, jedan od najvećih ikad postignutih na aukcijama vina, ima posebno značenje za kolekcionarsku scenu. Bill Koch je poznati borac protiv krivotvoritelja. Vodi desetke sudskih procesa protiv krivotvoritelja koji su mu uspjeli ili pokušali prodati vina, prvi je za prevaru tužio najvećeg poznatog kriminalca iz tog svijeta Rudyja Kurniawana i uključio FBI u taj slučaj, što je dovelo do Kurniawanova uhićenja. 

w-koch glavna

Podrum Billa Kocha u Palm Beachu

Sotheby’s je na trodnevnoj aukciji u New Yorku od 19. do 21. svibnja prodao 20.000 rijetkih vina iz Kochova podruma, glasovitog po degustacijama i zabavama. Koch je jedan od onih kolekcionara koji vjeruju da se najvrjednija vina moraju piti kad su u optimalnim godinama, a ne čuvati. “U podrumu imam 43.000 boca,  i nema šanse da ih popijem za života”, poručio je u pismenom priopćenju uoči aukcije, “Oduševljen sam što ovaj izbor mogu ponuditi kolekcionarima širom svijeta i što će oni moći uživati u veličanstvenim trenucima koja ta vina nose”.

Nakon godina skandala s krivotvorinama, pada aukcijskih cijena na zapadnim tržištima i seljenja akcije na kineske aukcije, aukcija Kochove zbirke bila je pravi trijumf za istinske kolekcionare i ljubitelje vina. Borba na aukciji, izvještava Wine Spectator, bila je žestoka, nadmetanje je poguralo cijene 46 posto iznad procjena, natjecalo se više od 20.000 kupaca iz 23 zemlje. Svih 2730 lotova je prodano.

bill koch

Koch (lijevo) na suđenju prevarantu Rudyju Kurniawanu

Kochova kolekcija poznata je po kvaliteti i dubini. Koch je od samog početka kupovao samo vina najboljih proizvođača iz najboljih regija i najboljih berbi. Njegov podrum na imanju u Palm Beachu na Floridi uvijek je bio opremljen naprednom tehnologijom i vina su u besprijekornom stanju. Zbog Kochova stava prema krivotvorinama, Sotheby’s je morao provesti neobično temeljite provjere autentičnosti njegovih vina. 

Najveći dio Kochove kolekcije čine francuska vina, veliki bordoi, slavne vertikale Domaine de la Romanée Conti, vrhunska crna vina iz doline Rhône, vintage portovi, kalifornijska i talijanska velika vina. Deset boca Château Mouton Rothschilda iz 1945. prodano je za 343.000 dolara, gotovo trostruko bolju cijenu od očekivane. Kupac se natjecao telefonski i ostao je anoniman.

Veliko zanimanje vladalo je i za second growths. Sanduk Château Ducru-Beaucailloua iz 2000. prodan je za 3910 dolara, a ve je procjena od 2200 bila 93 posto veća od prosječne aukcijske cijene za ta vina. Sanduk Domaine de la Romanée-Conti Montrachet iz 1978. prodan je za 147.000 dolara, metuzalem DRC Romanée-Contija iz 1991. za 159.200 dolara. Jamie Ritchie, direktor Sotheby’sova odjela za vina, ocijenio je da cijene nisu prenapuhane jer je Kochova aukcija za kolekcionare “bila prilika života” i bili su spremni platiti više”. “Tako rijetka, tako vrijedna vina u tako dobrom stanju izuzetno se rijetko pojavljuju na tržištu”, rekao je Ritchie. Bill Koch je rezultate aukcije komentirao ovako: “Sakupljanje i uživanje u vinima je jedna od mojih najvećih ljubavi. Jako je lijepo vidjeti da toliko ljudi u svijetu dijeli moju strast”. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.