Efemerno slastičarstvo ili zašto nas je sve osvojio Raindrop kolač

Otkad je njujorška pekarnica Dominique Ansel 2013. izazvala neobjašnjiv hype oko cronuta, “must” kolači postali su konvencija na gastro portalima i društvenim mrežama. Histerija oko svakog traje po nekoliko mjeseci, dok svi na YouTubeu ne objave svoje snimke kušanja i pečenja, na Instagramu ne potroše sve ekstatične emojije i ne ispišu sve što se ikad moglo ispisati na gastro portalima. Onda dođe novi kolač, svi prethodni odu u ropotarnicu demodiranih ugljikohidrata, i postupak se ponavlja. Nakon cronuta i bagela u duginim bojama, novi must kolač je Raindrop cake.

Izgleda kao divovska kap vode i gotovo ga je nemoguće transportirati. Kolač je kreacija japanskog stastičara Darrena Wonga. Radi se od agara, polisaharida iz crvenih algi, koji se u kuhanju koristi kao sredstvo za želatiniranje. Wong je objasnio da su ga na Raindrop inspirirali mochi, japanski kolačići od riže koji se jedu pečeni i kuhani, i pune svime od graha do maka. Wongovi favoriti su Mizu Shingen mochi punjeni sladoledom ili marmeladom od graha.

wong
Darren Wong

Rainbow cake osvaja New York s bruklinške tržnice Smorgasburg, gdje se za 8 dolara prodaje kao lud. Publiku je osvojio dizajnom i činjenicom da nakon kratkog vremena nestaje. Dodatni razlog popularnosti Raindropa je i to da ga nije teško napraviti kod kuće. Tajna je u pravoj ravnoteži vode i želatine, Raindrop ovisi o pravoj konzistenciji, koja mora jako podsjećati na konzistenciju kapi vode. Jedu ga samoga, s malo meda, mljevenim tostiranim lješnjacima ili malo čokoladnog umaka. Evo recepta, a možete pogledati i što sam Darren Wong kaže o svom efemernom slastičarskom hitu.

  • U zdjeli pomiješajte 15 grama agara i 12 grama šećera krsitala
  • Polako umiješajte 5 dl vode da se agar i šećer otope
  • Kad se sav agar otopi polako zakuhajte i izlijte u okrugli kalup
  • Ohladite u hladnjaku
  • Kad se Raindrop zgusne izvadite ga iz kalupa, ako ste pogodili konzistenciju sam će poprimiti oblik divovske kapi kiše. Poslužite ga sa žličicom meda i mljevenih tostiranih oraščića sa strane
  • Morate ga pojesti u roku od pola sata, jer će se kasnije otopiti i od Raindropa neće ostati ništa
FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail