Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Poslije 20 godina promijenio se recept za jednu od najpopularnijih juha u zagrebačkim restoranima

Tom yum, klasična tajlandska juha, nalazi se na meniju Takenoka, prvog zagrebačkog japanskog restorana još od njegova otvaranja prije dvadesetak godina. Kad je u Radničkoj otvoren Takenoko 2, tom yum preselio se i na njegov meni.

Kad je, pak, Mario Minder postao vlasnik japanskog restorana u Radničkoj, pa ga je preimenovao u Tekku, tom yum ostao je razumljivo na Tekkinom meniju. Zagrepčani su dosad pojeli stotine hektolitara Takenokovih i Tekkinih tom yuma. Recept za jednu od najpopularnijih zagrebačkih restoranskih juha nije se mijenjao više of dvadeset godina. Sve do prošlog tjedna, kad su shiitake u Tekkinom tom yumu zamijenile šampinjone.

U većini recepata za europske verzije tom yuma kao podesne gljive za ovu genijalnu pikantnu juhu navode se shimeji, bukovače ili shiitake. U nekim se receptima naglašava da ne bi trebalo koristiti šampinjone. Tekkina obnovljena juha tom yum, s mnogo veoma bogatih svježih shiitake gljiva još je ukusnija od prve verzije, koju smo u protekla dva desetljeća naručili minimalno stotinjak puta.

Riječ je o dobrom primjeru intervencije u klasik. U Tajlandu se najčešće u tom yum stavljaju straw mushrooms, slamnjače, koje se, međutim, ne mogu nabaviti na našem tržištu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.