Iza chefa Roka Nikolića turbulentna je godina. Ovaj jako talentirani chef i restoranski poduzetnik iz Imotskog u 2023. je ušao s velikim ambicijama da u rodnom gradu pokrene prvi fine dining restoran u povijesti imotske krajine.
Mladi gospodin Nikolić postao je chef restorana Tri sunca, otvorenog u sklopu hotela Emotheo. Tri sunca zamišljen je kao dosta ambiciozan projekt, u kojem su trebali sudjelovati profesionalci s visokim renomeom poput Siniše Lasana i Zorana Pejovića. No, kako Imotski, čini se, baš i nije optimalno mjesto za fine dining, chef Nikolić već je u veljači 2023. napustio Tri sunca da bi se pretkraj ljeta skrasio u splitskom restoranu Zoi.
Nikolić je u Zoi uveo degustacijski meni s devet sljedova, koji su uključivali tart od boba sa sirom iz mišine i kavijarom, krumpire sa šumskim gljivama i ljetnim crnim tartufom i tartar biftek s goveđim jezikom i gazpachom od rajčice. Roka Nikolića upoznali smo prije nekoliko godina u Rovinju gdje je vodio Blu, restoran na genijalnoj lokaciji par metara od mora, koji je više od dva desetljeća plutao u prosječnosti.
Nikolić je od Blua napravio jedan od najboljih istarskih bistroa, s odličnom vinskom kartom. I danas mislimo da je velika šteta i za Nikolića i za Blu što je mladi imotski chef napustio Rovinj. U svakom slučaju, nesporno je da je Roko Nikolić jedan do najenergičnijih i najtalentiranijih hrvatskih kuhara mlađeg naraštaja.
Roko Nikolić nije samo chef; on posjeduje potencijal da se razvije u vrlo ozbiljnog restoratera. Nadamo se da će zimu iskoristiti za stažiranje u nekom relevantnom europskom restoranu. Svim hrvatskim mladim chefovima, od Kristiana Godinića i Katarine Vrenc do Roka Nikolića i Marina Plešea, neophodno je potrebno stažiranje u restoranima koji su bolji od najboljih hrvatskih restorana. Neposredni transfer znanja glavni je preduvjet za napredak hrvatske restoranske industrije.
Aspira je najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna ustanova. Aspira je privatno veleučilište koje godišnje, na dvije adrese, u Zagrebu i u Splitu, školuje desetke novih gastronomskih profesionalaca. U Aspirinom edukativnom procesu kao mentori i predavači sudjeluju brojni renomirani hrvatski chefovi, od Hrvoja Zirojevića do Filipa Horvata i Mike Alixa. S Aspirom redovito surađuje niz važnih hrvatskih tvrtki i institucija iz svijeta turizma, ugostiteljstva i hrane, poput Valamara, Maistre, Hiltona, Metroa i mnogih drugih; tu su i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Aspira je, zapravo, inkubator novih hrvatskih chefova. Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine učiniti nove naraštaje hrvatskih kuhara što vidljivijima u profesionalnoj i širokoj javnosti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.