Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Biblijskom vrtu iznad Kaštel Novog kušali smo nove Nerice, uz vrlo fina jela operne pjevačice Ivone Bosančić Lasić

Nerica je najvažniji moderni proizvođač pošipa. Korčulanska braća Jakša i Mario Krajančić uz pomoć enologa Igora Radovanovića prije sedam ili osam godina definirali su novi, veoma svježi, “južno-sjeverni” stil pošipa koji se u međuvremenu pretvorio u dominantni žanrovski obrazac najpopularnije dalmatinske bijele sorte vinskog grožđa.

Mario i Jakša Krajančić

Biblijski vrt Stomorija iznad Kaštel Novog prelijepi je park s crkvom, u kojem enolog i vinski trgovac Ivan Bratinčević posjeduje lijepo malo imanje s par tisuća loza tribidraga/zinfandela/kaštelanskog crljenka. Ivona Bosančić Lasić ugledna je mezzosopranistica splitskog Hrvatskog narodnog kazališta. Gospođa Bosančić Lasić odlučila je stvoriti novu karijeru i postati profesionalna chefica. Ne radi se ni o kakvom privremenom hiru ili hobiju. Splitska operna solistica nakon šokolovanaj je cijelo ljeto odradila u Zirojevićevu Dvoru, restoranu s nekoliko stotina couverta dnevno.

Dosta je fascinantno kad je netko toliko dobar u dva posve različita posla. Tjedan dana prije Božića u Biblijskom smo se vrtu, koji se katkad iznajmljuje za vinske i gastronomske događaje, sastali s Jakšom i Mariom Krajančićem.  Odlično raspoloženi Krajančići, puni života i optimizma (Jakši se prije dva mjeseca rodio sin Jakov) predstavili su nam nekoliko svojih novijih vina.

Rose od crnog pošipa iz 2023. godine uobičajeno je veseo, aromatičan i svjež, s bljeđom bojom nego u ranijim berbama. Pošip iz 2023. najsvježiji je još od šampionske berbe 2016. koja je osvojila zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Pošip iz 2023. profitirao je od teške vegetacijske godine obilježne kišama krajem proljeća i početkom ljeta. Ovo će se vino iduće godine prodavati u velikim brojevima, a gotovo je sigurno da može kandidirati za najviša odličja na internacionalnim vinskim natjecanjima.

Jantarni pošip maceriran 60 dana dosad je vjerojatno najbolje Neričino vino. Pošip 60 iz 2020. ove je godine osvojio Decanterovo zlato. Radi se o zaista posebnom vinu, bogatom, gustom, jakom, s 14,5 posto alkohola ali elegantnom, balansiranom, s potencijalom od najmanje desetak godina dozrijevanja.

Ivona Bosančić Lasić

Pošip 60 mogao bi odigrati gotovo jednako važnu ulogu u stilizaciji maceriranih pošipa kakvu je bazični Neričin pošip prije sedam godina imao u stiliziranju modernih konvencionalnih pošipa. Zatim smo kušali barem jednako dojmljiv Sur Lie iz 2020. Riječ je o samo jednoj bačvi, koju je Krajančićima darovao Ivan Bratinčević, naš domaćin u Biblijskom vrtu.

Taj je pošip širok, kremast, prebogat, ali i jako, jako svjež. Krajančići će napuniti zaista ekskluzivne tri stotine boca jer ih više nema, pod etiketom Nerica Bratinčević. Nerica će iduće godine pustiti na tržište i prvi crni Crni pošip. Dakle, ne rose od sorte crni pošip, nego crno vino od crnog pošipa. Crni pošip ima blagu crvenu boju koja podsjeća na crne pinote ili st.laurente iz hladnijih krajeva, bogato miriše po crnom i crvenom voću i vrlo se lako pije. Riječ je o crnom vinu koje može dobro funkcionirati i za ljetnih vrućina. Poslije Neričnih vina kušali smo i tri zinfandela/tribidraga/crljenka Ivana Bratinčevića, koji su macerirani 90 dana.

Mlada berba iz 2023. mogla bi se za par godina pretvoriti u uistinu vrhunsko, veoma ozbiljno vino. O Bratinčevićevom Zinfandelu više ćemo pisati pošto ga još jednom probamo kod kuće.

Mezzosopransitica Bosančić Lasić kuha lakom rukom, maštovitije i tehnički točnije od većine splitskih kuhara. Vidi se da je učila kod chefa Zirojevića i da je kadra učiti brzo i koncentrirano. Tartar od brancina s emulzijom od citrusa elegantniji je od većine ribljih tartara koje smo dosad kušali u Dalmaciji, dok nas je juha od trilje čistim balansiranim okusima, slojevitošću i dubinom iskreno oduševila.

File orade bio je tehnički toliko perfektno pečen da nam se činilo kao da smo u veoma profesionalnom gastronomskom bistrou. Gospođa Bosančić Lasić zaista zna kuhati. Sourdough kruh poslužen s s maslacem s maslinovim uljem i inćunima vjerojatno bi se svidio čak i Tvrtku Šakoti. Bilo bi izvrsno kad bi gospođa Bosančić Lasić idućeg ljeta kuhala u nekom od vodećih splitskih restorana, čisto zato da podigne gastronomski ugled glavnog dalmatinskog grada.

Neričina vina pijemo sedam ili osam godina. Nerica stalno kupuje nove vinograde, a proizvodnja je dostigla oko 65 tisuća butelja. Nerica braće Krajančić primjer je vinarije koja, iako već uživa veliki komercijalni uspjeh i međunarodne nagrade, stalno želi učiti i napredovati. Stoga smo prilično sigurni da još nismo probali najbolja Neričina vina. Ona će doći s godinama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.