Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Restorani ne bi smjeli prodavati steakove dostavom. Evo zašto

Prije nekoliko dana razgovarali smo s vlasnikom jedne srednje velike tvrtke, proizvođača visoko kvalitetnog mesa. Čovjek nam se žalio na restorane koji njegov ribeye i tomahawk, skupe, plemenite rezove govedine, prodaju preko Wolta i drugih dostavnih službi, jer smatra da prodaja takvog mesa dostavom kompromitira kvalitetu steakova.

Dobavljač mesa, koji očito vrlo dobro poznaje vrijednost i narav svojih proizvoda, apsolutno je u pravu. Steakovi uistinu nisu dostavna roba i restorani koji drže do kvalitete a ne samo do prometa ne bi ih smjeli puštati u dostavu. Evo zašto.

Prvo, steak se servira vruć i nikako drukčije. Drugo, rezidualna temperatura i para tijekom dostave mogu pretvoriti vaš medium rare pečeni steak u well done govedinu na lešo. Treće, steakovi relativno brzo oksidiraju, pa se može dogoditi da ružičasto crvene nijanse vašeg steaka tijekom dostave postanu beživotno sivosmeđe. I četvrto, kad vam steak stigne doma ili u ured, dobit ćete mlako, često polužilavo mrtvo meso koje sigurno ne vrijedi 25 ili 35 eura koliko ste ga platili.

Pojedini kupci za loše će stanje mesa optužiti proizvođača, no u slučaju steakova iz dostave kriv je restoran, jer nije smio pustiti steak u dostavu. Zato toplo preporučujemo da ne bacate novac i ne naručujete steakove preko Wolta ili Bolta. Ako vam se ne ide u restoran, kupite steakove u nekoj od butiknih mesnica ili u boljim supermarketima, ispecite ih kod kuće, na vrlo visokoj temperaturi, pustite ih par minuta da se odmore pa ih servirajte na vrućim tanjurima. Potrošit ćete nešto manje novca nego na steakove iz dostave, a rezultat će biti neusporedivo bolji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.