Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nigdje nismo jeli bolji bakalar s češnjakom nego u Gostilni Javornik negdje između Novog Mesta i Sevnice

Redoviti čitatelji Kulta Plave Kamenice znaju da smo načelno skeptični prema prekomjernoj uporabi češnjaka, jer u otprilike 99 posto restoranskih jela s bijelim češnjakon dominira alicin, iritantni sumporni spoj koji vas kontaminira i izvana i iznutra. U onih preostalih jedan posto češnjak se zahvaljujući pažljivoj, donekle sofisticiranoj termičkoj obradi koja eliminira alicin, pretvara u rasadnik slatkih cvjetnih aroma.

Što se uglavnom događa u restoranima visoke kuhinje. I u jednoj slovenskoj gostionici udaljenoj sat do sat i pol vožnje od Zagreba. Riječ je o Gostilni Javornik, smještenoj u selu Šentrupert negdje između Novog Mesta, Škocjana i Sevnice, rodnog grada aktualne supruge onog kriminalca koji ponovno pokušava postati američki predsjednik.

Javornik je svojedobno bio rustikalni restoran poznat po jelima iz krušne peći. Sadašnji Javornik gastronomski je bistro visokog stila, koji krušnu peć koristi kako bi dao drukčiji, specifični dodir prilično kompleksnim jelima od kojih se mnoga baziraju na rakovima i morskim ribama. Javornik tu vidi svoji nišu, jer ni jedan drugi restoran u blizini ne radi sa škampima, oslićima ili brancinima.

Ručak kod Javornika počeli smo klasičnim a opet pažljivo elaboriranim malim predjelima poput kućne paštete, mariniranog goveđeg jezika s izvrsno ukiseljenim ljubičastim lukom i slatkog, zaista vrhunskog tartara od škampa. Pastrva dimljena u krušnoj peći poslužuje se s finom kremom od celera i svježe ribanim hrenom.  Oslić s krumpirom, koji glumi bakalar, pliva u fenomenalnoj, raspjevanoj, svilenkastoj cvjetnoj kremi od češnjaka: ovo je jelo odličan primjer comfort fooda s prilično snažnim yummy efektom.

File divljeg brancina s ukiseljenom cvjetačom kao da je došao iz modernog ribljeg restorana, dok se potpuno crveni jelen, pečen na roštilju za stolom, približio spektakularnom. Domaći kruh sa zapečenim sirom bio je toliko ukusan da nas je konobar morao ljubazno zamoliti da ne pretjerujemo, kako bismo ostavili prostor za sva druga jela.

Vinska je lista veoma dobra. Prvi smo put kušali vina štajerske butikne vinarije Familija Estate obitelji Brodnjak iz Halozea. Sauvignon Blanc uzorno je svjež i čist, s naglašenim aromama bazge tipičnima za štajerske sauvignone. Simčičev Sauvignon Vert Opoka iz 2019. naprosto je veličanstven, dok se Movijino Veliko rdeče iz 2011. pretvorilo u monumentalno vino visoke svjetske klase.

Javornik drži i uzbudljivu selekciju šampanjaca, koja uključuje Krug, Pierrea Gimonneta i vintage edicije Pol Rogera. Gostilna Javornik u Šentrupertu, prepoznatljiva po veličanstvenom štaglju i modernoj ostakljenoj sali, jedan je od najzanimljivijih restorana koje smo otkrili ove godine. Javornik je definitivno vrijedan vožnje iz Zagreba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.