Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BIBICH – NOVA GENERACIJA 25-godišnji Filip Bibić proizvodi niz veoma dobrih i originalnih prirodnih vina od autohtonih dalmatinskih sorti

Na hrvatskoj obiteljskoj vinskoj sceni upravo traje lagana smjena generacija, koja će se odvijati godinama, vjerojatno i desetljećima. Ali, važno je da nasljednici prvoboraca hrvatske vinske industrije  polako preuzimaju sve više odgovornosti u vinogradima i podrumima: riječ je o Gianni Kozlović, Olgi Visintin, Branimiru Antunoviću, Sanjinu Pilatu i mnogim drugima. Martina Krauthaker već je dugo na sceni. Tim se finim, mekanim, dugim prelazom  postavaljaju temelji za dugoročnu održivost hrvatskog obiteljskog vinarstva.

O novom  valu hrvatskog obiteljskog  vinarstva iscrpno ćemo pisati u idućih nekoliko dana. Filip Bibić jedan je od najvažnijih protagonista  novog vala hrvatskog obiteljskog vinarstva. Filip Bibić ima samo 25 godina. Diplomirao je  na poslovnom fakultetu,  hrvatskom RIT-u u Zagrebu, ali je cijeli život proveo u podrumima i vinogradima.

Filip Bibić, sin Alena Bibića i nasljednik velike dalmatinske vinarije Bibich, unutar obiteljskog proizvodno poslovnog sustava puni više prirodnih vina, s vrlo snažnim sortnim i terroirskim pečatom. Filip Bibić dosta čvrsto  vjeruje u prirodna vina; u njegovim vinima nema korekcija kiseline, u vinogradima se ne koriste  sistemici, dodaci sumpora su mali do minimalni, ali vina nisu divlja kao kod mnogih drugih, osobito novih prirodnih vinara.

Prirodna vina Filipa Bibića, koja se već izvoze na američko, kanadsko i skandinavsko tržište dok se u Zagrebu mogu kupiti u Nesputanim vinima, iznimno su čista, bez ijednog  off mirisai i bez   tehničkih pogrešaka.  Ona, naravno, mogu još itekako rasti. Ali, zasad je riječ o jednom od najpreciznijih izričaja  među svim prirodnim  vinima u Dalmaciji.

Bibićeva prirodna vina, napravljena od debita, babića, lasine i plavine, iznimno su svježa, prepoznatljiva u aromama, s nižim alkoholima ali s dobrim osjećajem zrelog voća; riječ je, definitivno, o pametnom, odmjerenom modernizmu koji srećom izbjegava bilo kakav radikalizam. U zadnjih smo mjesec dana probali sva vina iz prirodne linije Filipa Bibića, koja se prodaju pod egidom Domaine Bibich, u burgundskim buteljama, s etiketama kojima dominiraju decentne tople pastelne boje. 

No, vina su zaista bitno dojmljivija od efektno dizjaniranih etiketa. Najbolje Vino Filipa Bibića koje smo probali zove se Žutina. Riječ je o dvadeset dana maceriranom debitu, koji sam Bibić u svojim promo materijalima  opisuje kao rock nad roll vino, trpko i nezaokruženo. 

Bibić je, srećom, u krivu. Žutina je elegantno, balansirano, duboko vino s neobično visokim osjećajem svježine, premda su kiseline  prilično niske, tek oko 4,5 grama. Međutim, Žutina nije prošla malolaktičku fermentaciju tako da joj jabučna kiselina daje puno života i vibrantnosti, dok je maceracija optimalno zrelog  grožđa osigurala supstancu i širinu. Žutina Filipa Bibića jedan je od najboljih dalmatinskih oranža.

Plavina iz 2019. odležavana je dvije godine u relativno  neutralnom drvu. Sada je lijepo uravnotežena, puna crnog i crvenog voća, uzorno svježa i nadasve lakopitka. Cuvee iz 2022. vinificiran je od plavine, lasine i babića. Plavina i lasina fermentirane su u inoksu, dok je babić odležavao šest mjeseci  u francuskom hrastu. Riječ je o najboljem crnom vinu Filipa Bibića, koje može trajati barem pet do osam godina, ali je već sad ugodno  zaokruženo i kao sva negova  vina šarmantno svježe. Cuvee iz 2022. primjer je dalmatinskog  crnog vina koje se može piti i uz najbolju bijelu, a ne samo uz plavu ribu. Cuvee iz 2022. kao da je dizajnirano  vino za sushi s masnom plavoperajnom tunom, jeguljom kao i hamachijem i jadranskim gofom.

Crno iz 2021. godine jedino je vino Filipa Bibića uz rose Think Pink, koje se ne temelji na autohtonim sortama. Crno, naime, sadrži 80 posto syraha uz 20 posto plavine. Crno je macerirano 14 dana, odležavano u francuskom hrastu i treba još vremena da bismo ga mogli objektivnije vrednovati. No, definitivino posjeduje svježinu i čistoću karakterističnu za sva vina Filipa Bibića.

Bilo iz 2022. dva je dana macerirani debit s neobično puno okusa za konvencionalni debit. No, Ante Sladić nedavno nam je pokazao da debit može biti vrijedan zlatne Decanterove medalje. Linija autorskih, prirodnih vina Filipa Bibića na prvo  kušanje iznimno mnogo obećava. Vidjet ćemo, naravno, kako će se ta vina držati idućih godina. No, Bibićeva Žutina i Cuvee spadaju među najugodnija dalmatinska iznenađenja u 2023. a paradigma Bibićevih prirodnih vina,  koja nisu divlja, važna je pojava za dalmatinsku vinsku industriju. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.