Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jesu li Zagrepčani ikad trošili toliko mnogo novca u restoranima kao ovog prosinca? Vjerojatno nisu

vinodol-sala

Prvo činjenice. U subotu oko dvanaest pokušali smo ručati u zagrebačkom El Toru bez rezervacije, zato što znamo El Torov radni ritam. U podne kad se restoran otvara uvijek ima dovoljno mjesta, budući da gosti počinju dolaziti iza trinaest sati. Konobaru, koji nas poznaje, bilo je očigledno neugodno kad nas nije mogao pustiti u restoran, jer je El Toro u subotu za ručak imao više od 70 rezervacija i to već od dvanaest sati.

Pa smo se Zvonimirovom prošetali dvije tramvajske stanice istočno do popularne i dobre pivnice Bir. Gdje smo pronašli jedan slobodan stol. Ali oko trinaest sati u Biru je zavladala tolika gužva da su i oni morali početi odbijati goste. Konobar je pitao može li posuditi jednu stolicu s našeg stola. Vlasnik nam je rekao da je u petak navečer bilo još gore. Preko puta Bira nalazi se popularni riblji restoran Bota Šare, u koji se u subotu za ručak također nije moglo ući bez rezervacije.

U petak je Burgeraj, koji sada radi na novoj lokaciji u Staroj Vlaškoj, bio krcat cijeli dan. U četvrtak navečer čak je i Esplanadin Zinfandel’s, veoma skupi fine dining restoran, bio gotovo potpuno pun, a chefica Ana Grgić Tomić rekla nam je da nikad nije pomislila da će Zinfandel’s imati nekoliko desetaka couverta po večeri usred tjedna. U srijedu za ručak u Vinodolovoj se blagovaonici nije mogao dobiti stol, dok se zatvorena vanjska terasa, koja usprkos grijalicama nije osobito topla, sasvim pristojno napunila do 14 sati. Zanimljivo je da se prethodnu subotu 2. prosinca u Vinodol nije moglo ući ni navečer, iako Vinodol nije mjesto za večernje izlaske. U utorak navečer između 19 i 21 sat RougeMarin City u Petrinjskoj bio je prepun do zadnje stolice, kao i susjedna Torikaya.

Theatrium je pun svaku večer, a solidno radi i za ručak: Carpaccio je pun za ručak, za večeru i onih par sati između ručka i večere kad se osoblje inače odmara, Tekka je puna svaki ručak u tjednu, u Esplanadin Le Bistro nema smisla ni dolaziti bez rezervacije kao ni u Izakayu, a novi azijski restoran Yezi bio je ugodno popunjen prošle srijede i doslovno prepun prošle subote. Asia na Zvijezdi fenomenalno radi svakog vikenda, dok se prilično veliki Maredo navečer uglavnom ne prazni, i to ne samo vikendom. Tač na Vrhovcu također je stalno pun, dok Batak, lanac sa šesnaest restorana u Zagrebu, postiže najbolje financijske rezultate otkako postoji.

Ovo su, dakle, tvrde činjenice o popunjenosti zagrebačkih restorana u prosincu, koje pokazuju da odlično rade restorani najrazličitijih žanrovskih usmjerenja, na različitim lokacijama, s različitim rangovima cijena. U Zagrebu je trenutno relativno malo restorana gdje možete ručati a osobito večerati bez rezervacije. Bez rezervacije stol se može dobiti gotovo svugdje tek ponedjeljkom, možda utorkom za ručak (ponedjeljak je tradicionalno najslabiji restoranski dan) i na nekim adresama poput Radničke i Green Golda tijekom tjedna za večeru, jer te adrese nikad nisu bile idealne za večernje izlaske.

Prosinac u restoranskom Zagrebu uobičajeno je jedan od najboljih poslovnih mjeseci u godini, iako je Zagreb zbog Adventa prepun ulične hrane koja je skoro uvijek jeftinija od restoranske. No, ovakvog se restoranskog prosinca ne sjećamo, premda četvrt stoljeća svakodnevno jedemo u restoranima. Činjenica je, dapače, u koju smo se osobno uvjerili, da su restorani u Zagrebu trenutno značajno puniji od restorana u Berlinu. Očigledno je da kupovna moć u Hrvatskoj barem u nekim dijelovima zemlje raste, i da hrvatski potrošači za razliku od Nijemaca nisu zabrinuti za ekonomsku budućnost, što se može pokazati fatalno pogrešnim.

U Hrvatsku je unatrag godinu i pol ušlo strahovito mnogo novca iz Europske Unije, koji nije investiran u proizvodnju i razvoj nego pretežno u osobnu potrošnju, dakle u dizanje osobnog standarda uoči parlamentarnih izbora. Prije pet godina govorilo se da se svi gosti zagrebačkih skupljih restorana međusobno poznaju jer ih nije bilo više od tisuću. Sada se, pak, baza restoranskih gostiju dramatično proširila, što je odlična vijest za ugostitelje. Vrlo je vjerojatno da se u zagrebačkim restoranima nikad nije trošilo više novca  nego u prosincu 2023. godine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.