Solum je međimurski vinski brend kojeg je kreirao zagrebački književnik i novinar Robert Naprta, urednik u nizu važnih hrvatskih medija. Naprta se bavi vinarstvom dulje od deset godina. Iako su njegovi chardonnayi Solum veoma dobri, brend Solum najvažniji je zbog izvrsnih pjenušaca proizvedenih klasičnom metodom.
Sinoć smo probali Naprtin Blanc de Blancs Brut Nature iz 2018. godine, punjen u magnume. Radi se o impresivnom vinu, koje vrijedi više od 90 bodova. Solum Blanc de Blancs iz magnuma plijeni prije svega oštrom, laserskom, gotovo šampanjskom strukturom: ovaj je pjenušac toliko čvrst a istodobno prozračan i elegantan, da asocira i na ozbiljne Satene iz Franciacorte.
Na nosu je Solum Blanc de Blancs zamalo tipičan blanc de blancs, što znači da kombinira kremoznost i citruse, prije svega limunske arome, pa ostavlja dojam kao da da mirišete kremu s limunom. Okus je razmjerno dug, mineralan, s citrusnim elementima. Zaista je rijetko naići na hrvatski pjenušac bez baš i jednog kičastog, masovno komercijalnog elementa. Solum Blanc de Blancs Brut Nature iz 2018. godine pjenušavo je vino za odrasle konzumente sa stanovitim predznanjem o pjenušcima i šampanjcima, koji otprilike znaju što žele piti.
Solum Blanc de Blancs proizvodi se od chardonnaya, a izvrsno se pije uz kamenice, sushi, jače ovčje i kozje sireve, kao i uz jela s naglašeno mnogo umamija. Testirali smo ga uz krajnje umamizirani Nomin garum od gljiva s kojim se fenomenalno složio. Sinoć smo kušali i Naprtinu Ružicu, extra brut pjenušac proizveden od chardonnaya i crnog pinota, pun oštre preciznosti sjajnog Blanc de Blancsa, ali s mnogo više voćnih okusa i aroma.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.