Vlasnik Vinodola Dražen Boban nipošto ne bi pristao da se jedno od njegovih najprodavanijih sezonskih jela zove Moderna sarma, jer zna da bi pridjevom moderna mogao naljutiti tisuće stalnih Vinodolovih gostiju koji ne žele da se dira u njihove navike i da ih se opterećuje gastronomskim modernizmom.
Vinodolov chef Kristian Godinić već godinama prilično uspješno modernizira tradicijska hrvatska jela. I tako je nastala ovogodišnja verzija sarme, koja zaista jest moderna ali i dovoljno slična tradicionalnim sarmama da ne bi izazvala pobunu bezbrojnih ljubitelja ovog katkad dosadnog, a katkad izvrsnog jela. Evo kako je chef Godinić modernizirao sarmu.
1. Vinodolova sarma ne puni se miješanim mesom nego teletinom, što znači da je lakša i zdravija od starinskih sarmi.
2. Vinodol uz sarmu više ne poslužuje velike fete slanine koje sarmu u hrvatskoj anakronoj kulinarskoj kulturi pretvaraju u detonator za srčane i krvožilne bolesti.
3. Sarma, naravno, mora imati i blagu aromu dima, koja se u slučaju moderne Vinodolove sarme postiže dimljenim pire krumpirom. Dakle, umjesto da vam natrpaju tanjur hrpom masne sušene svinjetine, u sarmi s dimom uživat ćete zahvaljujući kremastom dimljenom pireu.
4. Vinodolove su sarme razmjerno male, elegantne i precizno kuhane. Hrvati oduvijek tretiraju sarmu kao neuredno, rustikalno jelo stisnuto u velikom loncu oko kojeg se ne treba previše brinuti. Elegantna, moderna Vinodolova sarma mogla bi postati prekretnica u hrvatskom kuhanju sarmi.
Jedan od najvažnijih zadataka pametnih hrvatskih kuhara i restoratera jest revitalizacija i modernizacija tradicijskih recepata, bez ugrožavanja njihovih identiteta. Još uvijek mladi Kristian Godinić upravo je trijumfirao u modernizaciji sarme. Ručak u Vinodolu platili smo 73,40 eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.