Rasmus Munk, chef kopenhaškog Alchemista, jednog od trenutno najvažnijih restorana na svijetu, nedavno je značajno proširio područje djelovanje. Otvorio je Sporu, jedinstveni gastronomski laboratorij koji će raditi u okviru Alchemista.
Za razliku od Nome koja se potpuno posvetila istraživanju i razvoju nakon što je zatvorila restoran, Alchemist će i dalje raditi normalno i voditi laboratorij. Spora će, najavio je Munk na svom Instagram profilu, biti globalni inovacijski koji će vrlo blisko, praktički organski surađivati s Alchemistom.
“Tako sam sretan što konačno otkrivam Sporu. Ovo je naš novi globalni centar za inovacije u hrani, čiji je cilj iskoristiti živost i inventivnost restorana i primijeniti ih na kulinarska istraživanja i prehrambenu tehnologiju.” Munk je napisao da je Sporu planirao dvije godine, s biolozima pionirima Clausom i Benteom Christiansenom, koji su u projekt uložili 1,3 milijuna eura. “Moja ambicija s Alchemistom uvijek je bila promijeniti svijet kroz gastronomiju. Vjerujem da ako dopustimo da tehnologiju nastavi pokretati potraga za užitnošću a ne obratno, možemo odigrati ključnu ulogu u razvoju hranjivih, održivih proizvoda koje ljudi zaista žele jesti – to je ono što će potaknuti globalnu promjenu.”
Održivost je glavna tema Alchemista i Munkova rada. Otvaranje Spore u tom je kontekstu obavezan korak u formiranju sistema koji bi dosljedno realizirao ideje o održivosti. Spora će se baviti istraživanjima u dva smjera: recikliranju sekundarnog materijala iz prehrambene industrije i razvoju ukusnih i raznolikih izvora proteina.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.