Evo liste nekoliko najukusnijih tradicijskih jela koja smo zadnjih godina probali u Istri.
U svim ovim divotama nismo uživali u istarskim konobama nego u domovima poznatih istarskih vinskih obitelji. Riječ je o obiteljima Benvenuti, Pilato, Tomaz i Bertoša.
Dok obilazimo istarske vinarije kako bismo kušali vina za godišnji Vinski izvještaj Kulta Plave Kamenice, istarski nas vinari katkad, kad se nađe dovoljno vremena, zadrže na ručku. A u njihovim se kućama jede toliko dobro da se hrana u velikoj većini istarskih konoba doima naivno i drugorazredno u usporedbi s kobasicama i fritajom kod Benvenutija, maneštrom i fritulama gospođe Pilato, već legendarnim pršutom Klaudija Tomaza ili tjesteninama s bijelim tartufima gospođe Tomaz i gospođe Bertoša. Kod Robija Bertoše probali smo i fenomenalan netom pečeni kruh.
Visoka razina kuhanja u vinskim obiteljima nije posebna novost: Michelinov chef Bernard Korak dolazi iz vinske obitelji, a Martina Tomac primjer je briljantne kućne kuharice koja s lakoćom koristi niz profesionalnih, restoranskih metoda. No, u Istri je kultura gastronomskog kućnog kuhanja znatno raširenija nego drugdje u Hrvatskoj.
Istarske vinske obitelji koriste vrhunske sastojke, poput jaja iz vlastitog kokošinjca i povrća iz vlastitog vrta, upotrebljavaju manje poznate stare recepture i perfektno poznaju tehnike kućnog kuhanja. Osobito je važno da se sve priprema svježe i ručno. Minuciozni ručni rad u kuhinji posve je nenadoknadiv.
Kultura kućnog kuhanja u istarskim vinskim obiteljima izrazito je sofisticirana, kao da se u svakoj njihovoj kuharici skriva mala Lidia Bastianich. Kad bi se kultura i načela kuhanja u pojedinim istarskim vinskim obiteljima prenijeli na istarske konobe, scena istarskih konoba postala bi ozbiljno uzbudljiva i autentična.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.