Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mlado braće Chiavalon veoma je bogato, i relativno blago

Mlada maslinova ulja ove su godine nešto drukčija nego u prethodnom berbama. Unatrag dva tjedna probali smo desetak ulja vrhunskih proizvođača. Skoro sva ulja dijele onu očaravajuću, fluorescentnu neonsku zelenu boju. I skoro sva, osim Ipšina Frantioia i San Roccove Bianchere, manje su pikantna nego prijašnjih sezona.

To vrijedi i za Mlado braće Chiavalon. Chiavaloni su, podsjetimo, prvi brendirali novo ulje kao tržišni proizvod. Svake se godine puni 2500 boca od pola litre. Mlado braće Chiavalon proizvodi se od maslina ubranih u prva tri dana berbe, a cuvee se mijenja ovisno o tome što je u prva tri dana zrelo za berbu. Ovogodišnje Chiavalonovo Mlado sastoji se od bjelice, leccina i rošinjole.

Mlado je veoma bogato, gotovo široko, s lako prepoznatljivim aromama stabljike rajčica, artičoka i svježe pokošene trave. Tedi Chiavalon jučer nam jer rekao da su jako zadovoljni aromama svježeg pomidora, koje su se ove godine javile u istarskoj bjelici, dok rošinjola, pomalo neočekivano, miriše na pinjole. U usporedbi s lanjskom berbom novo je Mlado relativno blago, umjereno pikantno i diskretno gorko. Veoma se dobro slaže s bijelom i plavom ribom i zelenim povrćem.

Tedi Chiavalon kaže kako je ova maslinarska godina zbog dugih kišnih razdoblja bila prilično komplicirana. Randmani su definitvno manji od lanjske, rekordne godine. No, braća Chiavalom iznimno su zadovoljna kvalitetom ulja. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.