Daniela Kramarić na svom Instagramu i u svom restoranu prilično precizno definira aktualne trendove na hrvatskom restoranskom vinskom tržištu.
Prije šest ili sedam godina gospođa Kramarić, mnogostruka nacionalna sommelierska prvakinja, bitno je pomogla etabliranju Fakinove Malvazije i pošipa Nerica kao vodećih restoranskih vina u svojim stilskim i cjenovnim kategorijama.
U petak nam je, pak, vlasnica Plavog podruma rekla da su glavni ovoljetni hitovi u žanru domaćih svježih vina bili Bastianova Malvazija i Sauvignon Ivane Puhelek.
Ta su se vina iznimno brzo i lako prodavala; gospođa Kramarić misli da su oba vina jako dobra, da predstavljaju sjajnu vrijednost za novac i da su gastronomski versatilna.
Bastian je, podsjetimo, nova vinarija koju su u vrijeme pandemije osnovali Petra i Ivan Leko. Obitelj Leko kupila je nekoliko desetaka hektara vinograda na veoma dobrim položajima u zapadnoj Istri. Bastian je debitrao na Vinistri 2022, s Malvazijom iz 2021. koja je osvojila zlatnu medalju.
Ove je godine Malvazija ponovno osvojila zlato na Vinistri, dok je izvrsni Rose dobio srebrnu medalju na Decanterovim Svjeskim nagradama. Bastianov je enolog Milan Budinski, hrvatski Michel Rolland. Bastian je ovog ljeta otvorio atraktivno uređenu kušaonicu u Bujama.
Sauvignon obitelji Puhelek iz 2021. osvojio je Decanterovu zlatnu medalju 2022. godine. Bilo je to prvo relevantno međunarodno zlato za jedno zelinsko vino.
Ove je godine restoranska potražnja za Sauvignonom Puhelek doslovno eksplodirala, podjednako na moru i u Zagrebu. Najbolje prigorsko bijelo vino proizvodi Ivana Puhelek, profesorica na zagrebačkom Agronomskom fakultetu.
Gospođa Puhelek ove je godine na tržište pustila i prvi zaista dobar zelinski rose, dok bi se popularni pjenušac Kraljica mogao popuniti s nešto chardonanya i crnog pinota.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.