Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

USPJEH RADA NEDJELJOM Kako je Točkica na Trešnjevci prepuna dok su ostali lokali u Zagrebu zatvoreni 

Kad smo danas oko jedan poslijepodne nazvali restoran Točkicu za rezervaciju, u prilično velikoj gužvi rekli su nam kako prije 16:30 nemaju apsolutno ništa slobodno. Kad smo se pojavili u dogovoreno vrijeme, uočili smo kako ljudi zaista nisu lagali. Terasa, iako malena i uz kišno vrijeme, bila je puna do zadnjeg stola, a unutrašnjost restorana zauzela je velika grupa od otprilike pedesetak gostiju koji su nešto slavili. Druga etaža je također bila popunjena, uglavnom gostima na obiteljskim ručkovima. A došli smo u vrijeme debelo iza ručka.

tockica-sala

U čemu je tajna Točkičina uspjeha? Nedjeljom u Zagrebu apsolutno ništa ne radi ili radi jako malo restorana. Ne radi Theatrium Filipa Horvata, ne rade ni Sopal, Bekal, Carpaccio, Izakaya, Sol ni Tekka. Iako očito ima publike koja bi htjela pojesti nedjeljne ručkove.

No, Točkica ne duguje svoj očigledni uspjeh samo činjenici da je većina drugih restorana zatvorena nedjeljom. U Točkici se poslužuje jako fina domaća hrana koja graniči s narodnim comfort foodom. Cijeli jelovnik, prilično dugačak, vrlo je privlačan i pametno koncipiran kako bi zauzeo nepravedno zapostavljenu nišu austrougarske građanske kuhinje, žanra zbog kojega Zagrepčani masovno hodočaste u bečku Plachuttu.

I tako fina i ukusna hrana dolazi u poštenim porcijama, kako i priliči žanru restorana. A možda i najvažnije, Točkica isporučuje odličnu vrijednost za novac. Jedno predjelo, dva glavna jela i jedan desert platili smo četrdesetak eura za dvoje. Što nam se u Zagrebu već jako dugo nije dogodilo. Točkica ima i pametan diferencijalni faktor u svojoj vinskoj listi, koja je dovoljno zanimljiva i hipsterski pomaknuta da bi zaintrigirala i publiku koja voli prirodna i funky vina.

Sve što smo pojeli u Točkici bilo je solidno do vrlo dobro. Tartar biftek, sasvim sitno nasjeckan, dobro je i prilično demokratsko jelo. Nedostatak ljutine i kicka amortiziraju posebno dizajniranim bočicama ljutih umaka Volim ljuto, napravljenih specijalno za Točkicu. Teleći bečki, u dva lijepa komada, odlično je ispečen, iako mrvicu zapinje na debljini mesa, kao i mekoći. Svejedno, riječ je o vrlo lijepom komadu mesa, s pravilnim mjehurićima u smjesi za pohanje. Topla krumpir salata je fantastična.

Purica s mlincima, jelo dana svake nedjelje, ipak je bilo naše najdraže jelo u Točkici. Na ovom tanjuru je sve funkcioniralo, od hrskave kožice purice do umaka i mlinaca. Za desert smo naručili jako dobru štrudlu sa šljivama i umakom od bourbon vanilije koja je na stol došla vruća i ugodna. Točkica je zaista vrlo dobar restoran, koji herojski podižu konobari. U kaosu gužve reagirali su krajnje profesionalno, nijedno jelo nam nije nimalo kasnilo.  Jela s četiri čaše vina platili smo 73 eura, što je vrlo prijateljski i korektno. 

BISTRO TOČKICA

Maceljska 21, Zagreb

HRANA -4  VINO 4  SERVIS 4  AMBIJENT -4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.