Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na uspjeloj večeri u Ikadorovu Nobilionu gostovao je Luka Goleš, chef Drage di Lovrana

Predivnu predjesensku večer na Kvarneru uljepšala nam je vrlo fina večera dvaju prvih susjeda, Ikadorova Nobiliona kao domaćina i Drage di Lovrana kao gosta Nobilionova serijala Game of Chefs. Šestoljednu večeru pratio je dobro pogođeni internacionalni wine pairing Ikadorova sommeliera Mate Nogulića.

Chef Luka Goleš, Draga di Lovrana

Prvi slijed, tartar biftek s prepeličjim jajem uz dva maslaca, s inćunima i suhim rajčicama i s peršinom i konjakom, uz topli mini baguette bili su odličan uvod popraćen španjolskim pjenušcem Raventos Blanc de blancs. Maslac s inćunima i sušenom rajčicom bio je bolji pratilac izvrsnom tartaru. Glavna zvijezda večeri bio je roast beef mariniran u ponzu umaku s crumbleom i čipsom od lješnjaka i majonezom od rukole. Ponzu umak učinio je izvrsno pečeni roast beef svježim, ljetnim, a istovremeno karakternim i snažnim. Odličan dojam zaokružio je rose Rusula Rizman iz 2022, koji se izborio za svoju ulogu kraj kiseline ponzua i pikantne masnoće od rukole.

Uz treći slijed, kojeg su činili pjena od cvjetače i tartufa, jakovske kapice, čips i gel od tartufa s briocheom sa tartufom, serviran je Bastianichev Bijeli pinot iz 2021. Cvjetača i jakovska kapica  svojim su slatkim notama dobro uranotežile oporost i snagu tartufa.

Ideju škampa na istarskoj skuti, izvrsnog tanjura velikog Zdravka Tomšića iz kastavskog restorana Kukuriku i poslije iz Drage di Lovrana, chef Luka Goleš modificirao je u škampe na bijeloj palenti s kozjim sirom, biskom od škampa i žutih rajčica i ukiseljenim žutim rajčicama. Sommelier je uz ovu kvarnersku kombinaciju točio  Kosovčev Škrlet iz 2018. Odličan primjer pojma mare e monti.

Precizno pečeni file odležane hame lijepo se složio s kremom od slanutka obogaćenom crnim maslinama, paprikom,ukiseljenim motrom i prahom od lovora. Beurre blanc s mirinom bio je sam po sebi izvrstan, premda možda nepotreban. Plavac Mali Sivi vinarije Bura iz 2019. vrlo dobro je pratio ribu, unatoč dosta izraženim taninima koji su u pojedinim trenucima prekrivali okus hrane. Prekmurska gibanica poslužena na kraju večere može biti vrlo težak desert poslije pet sljedova.

No, večeras smo jeli lepršavu prekmursku gibanicu u kojoj su dominirali prozračnost terine od jabuka s kardamomom i svježi sir umjesto skute. Mak i orasi u idealnom odnosu stavili su točku na i. Uz gibanicu smo pili Dobravčev žuti muškat Allegro iz 2017. Zajednička večera Nobiliona i Drage di Lovrana bila je jako, jako dobra. Posebne pohvale zaslužuje i kompetentno Nobilionovo osoblje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.