Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IN MEMORIAM Umro je Medenko (2014-2023) najbolji hrvatski sladoled koji se ikad mogao kupiti u trgovinama

medenko

Slatka tvornica Medenko iz Samobora na društvenim je mrežama objavila da prestaje s proizvodnjon sladoleda. Riječ je o zaista teškom udarcu za hrvatsku gastronomiju. Govoreći , primjerice, jezikom vina, odluka o gašenju Medenka ima gotovo isti značaj kao da Kozlovići, Tomci ili Koraci objave da se prestaju baviti vinarstvom.

Medenko je pokrenut 2014. godine. Bili su pioniri današnjeg trenda kvalitetnog zanatskog sladoleda u Hrvatskoj.  Medenkov sladoled se prvo prodavao u slastičarni u Samoboru, pred kojom su se vrlo brzo počeli formirati dugi redovi. Tajna Medenkova instantnog uspjeha bila je u korištenju vrhunskih sastojaka i u uistinu jedinstvenim kombinacijama okusa. Godine 2016. Slatka tvornica Medenko počela je pakirati sladolede u čaše, koje su se prodavale u specijaliziranim trgovinama poput Veronike i Grge Čvarka. Zagrebačku sladoledarnicu otvorili su u Žerjavičevoj ulici.

Distribucija se uskoro proširila na Rijeku i Opatiju. Kako su proizvodnja za prodaju u slastičarni i proizvodnja za prodaju u trgovinama dva logistički različita procesa, sladoledarnica u Samoboru zatvorila se 2018. godine, uz najavu da će se možda ponovo otvoriti 2019. što se nažalost nije dogodilo. Prije dvije godine činilo se da Medenku ipak ide dobro: ušli su u novi projekt s ličkom mljekarom Vedrine, s kojom su počeli proizvoditi izvrsne sladolede od varenike i base. Čini se, međutin, da novi projekt i širenje linije okusa nisu donijeli inovi poslovni uzlet. Slatka tvornica Medenko, koju je osnovala Ivana Baković nazvavši brend po obiteljskom psu, proizvodila je najbolje i najoriginalnije sladolede koji su se ikad prodavali u hrvatskim trgovinana. Medenkovi sladoledi ostat će nam u doslovno trajnom sjećanju . Purpurna Izabela, mirisna Kamilica s vrpcom marelice, sladoledi od heljde, bazge i robusna Čokolada s rumom i narančom spadaju među najvrednije slatke delikatese napravljene u Hrvatskoj unatrag barem dvadesetak godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.