Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MITOVI I LEGENDE Ni uz najbolju volju ne razumijemo zašto milijuni ljudi s prostora bivše države obožavaju Plazmu

Neretvanin Petar Tutavac, koji je umro prije jedanaest mjeseci, izmislio je keks Plazma davne 1967. godine. Gospodin Tutavac očito je imao puno smisla za masovni ukus, jer je prije odlaska u Požarevac, gdje je u tvornici Bambi nastao keks Plazma, u Zagrebu bio kreirao Kraševu Domaćicu.

Baš kao o Domaćica, Plazma je postala ikonografski konditorski proizvod bivše države, koji je uspješno preživio raspad Jugoslavije.

Dapače, Plazma se danas javlja u nizu formata, uključujući i Ledove sladolede. Plazma je, zapravo, u supermarketima prisutnija nego 1989. godine.

Moramo priznati da nam tajna Plazmina uspjeha nikad nije bila jasna pa smo, eto, jučer u kvartovskom supermarketu kupili paketić originalnih keksa Plazma, čisto da provjerimo hoće li nam se sviđati bar malo više nego prije 35 godina. Nažalost, nisu nam se svidjeli.

Plazma je keks loše, poluhrskave-polutvrde-polužilave teksture s potpuno podigranim, gotovo neutralnim okusom. Svaki pristojan Petit Beurre neusporedivo je ukusniji i privlačniji od Plazme.

Može se, naravno, argumentirati da je neutralnost Plazmina okusa glavni razlog njene popularnosti: Heineken nema okus ni po čemu, a najmanje po pivu, a spada među najpopularnija piva na svijetu. No, ne možemo se složiti s tezom da je nedostatak okusa kompliment za bilo koji prehrambeni proizvod.

Plazma nije nekvalitetna: ona se, među ostalim, radi s maslacem a ne s margarinom, što je nutritivno izdiže iznad 95 posto keksa, biskvita i drugih nečokoladnih slatkiša. Ali, Plazma je danas jedno veliko neutralno ništa.

Bojimo se da prodaja tog indiferentnog keksa zavisi isključivo o količini marketinškog novca koji se upumpava u brend i rksploatira emocije potrošača. Kad bi Plazma ostala na tržištu sama, bez goleme promotivne potpore i svih mogućih sjećanja iz djetinjstva, kupci bi je vjerojatno brzo zaboravili, a imena Plazma i Bambi ostala  bi zabilježena tek u marginalnoj povijesti regionalnih mitova i legendi iz druge polovice dvadesetog stoljeća.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.