Pavo Klarić lani se našao pred teškim zadatkom. Kako zamijeniti Dina Galvagna, jednog od najutjecajnijih chefova u modernoj povijesti hrvatske restoranske industrije? Dino Galvagno bio se dogovorio s vlasnicima luksuznog resorta San Canzian kraj Buja, da tijekom proljeća i ljeta postavi i vodi kuhinju San Canzianova restorana Luciano. Galvagno je početkom jeseni 2021. napustio San Canzian, a njegov je posao preuzeo sous chef Pavo Klarić.
Pavo Klarić bio je dovoljno pametan da ne pokušava imitirati Galvagna. Prvo, to je nemoguće, jer je Dimo Galvagno zaista originalan i dosta neponovljiv. Drugo, svaki glavni chef koji drži do sebe mora govoriti vlastitim jezikom. A Klarić je ove sezone progovorio s puno kreativnosti i autoriteta. Gospodin Klarić nije želio transformirati istarsku narodnu hranu u moderni fine dining, kao što je to prethodnog ljeta radio Dino Galvagno, nego je odlučio kuhati u osjetljivom, ali širokom području između fine dininga i gastronomske bistronomije, bazirajući svoja jela na zaista lokalnim i sezonskim sastojcima.
Rezultati su katkad bilI impresivni: divlje šparoge s kozjim jogurtom spadaju među najbolja jela of šparoga koja smo probali u Istri. A deblje rezani carpaccio od boškarina sjajan je primjer ispravne valorizacije jednog od istarskih simbola. Pavo Klarić iza sebe ima uspješnu sezonu: nadamo će da će ostati u San Canzianu. Pavo Klarić ušao je u Esplanadine kuhinje sa samo 14 godina. U najboljem hrvatskom hotelu proveo je desetak godina. Profesionalno je sazrijevao uz mentorstvo Ane Grgić Tomić. U San Canzian prešao je 2021. godine.
Aspira je najvažnija kulinarska obrazovna ustanova u Hrvatskoj, koja izvodi nastavu u Zagrebu i u Splitu. S Aspirom redovito surađuju deseci renomiranih hrvatskih chefova i restoranskih menadžera.
Mladog chefa godine biraju urednici Kulta Plave Kamenice u suradnji s vodstvom Aspire. Cilj izbora jest povećati vidljivost mladih chefova u profesionalnoj, kao i u široj javnosti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.