Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sinoćnjim nastupom Stivena Vunića (Zijavica), Ikadorov Nobilion završio je izuzetno uspješnu sezonu gostovanja vodećih hrvatskih chefova

ikador-zijavica-g

Unatoč jako lošem vremenu koje je zahvatilo Kvarner posljednih dana, gostovanje popularne Zijavice u Nobilionu, restorana hotela Ikador, bilo je rasprodano do zadnjeg mjesta. Gosti su uglavnom bili stalni gosti iz Zijavice, u kojoj su Tea i Stiven Vunić, vlasnici i kuhari, uspjeli stvoriti vjernu publiku. Četveroručna večera Stivena Vunića i Nobilionova chefa Filipa Akrapa sastojala se od nekoliko elemenata klasičnih jela, nekoliko duhovitih jela, ali svakako niz vrhunskih ribljih sastojaka.

Večera je započela s Vunićevom fritulom bakalara s kojom bi Zijavica mogla otvoriti specijaliziranu adventsku kućicu i postati apsolutni hit u Rijeci. Uz adiktivnu fritulu od bakalara poslužen je i vrlo dobar kreker od cikle sa ciplom.  Zijavica je oduvijek poznata po aktraktivnim, maštovitim ribljim snackovima punima karaktera.

Chef Filip Akrap uzvratio je prvim slijedom – palamidom, zanemarenom ribom koja je ovdje odlično funkcionirala u formi carpaccia. Uz carpaccio, chef Akrap poslužio je gel od dimljenih dagnji i sirovu caponatu kojoj, iznenađujuće, poveća količina sirovog ljubičastog luka nije smetala. Definitivno nas je najviše razveselila uspješna izvedenica mediteranskog brioša koji je sačuvao integritet bez gubitka sočnosti. Vunićevo drugo jelo bilo je najduhovitije na večeri. repa, kamenica i crne trube servirane u repi. Jelo je spoj jesenskih šumskih i morskih okusa sa svim sastojcima zaista vrhunski balansiranima iako se na prvu čini da možda ne idu zajedno. 

Slijed prije glavnog jela je zapravo vrlo precizno i tehnički iznimno dobro odrađen: riječ je možda o najpopularnijim ali i najomraženijem jelo hrvatskih turističkih konoba, crnom rižotu sa sipama. Jedina zamjerka rižotu sa sipom i vongolama jer bili su donekle nezamijećeni gambori. Glavno jelo, romb chefa Vunića, servirano je s delikatnim putrastim umakom romba s limunom i lijepim tartarom od cikle s gotovo predivljom salatom. Očekivati išta manje od tehnički precizno pripremljene ribe od Vunića bilo bi smiješno, što je i pokazao. Večera je završila Nobilionovom dekonstrukcijom jabuke, jednim od omiljenih jesensko-zimskih deserata. 

Vinski pairing je bio zanimljiv i dobar, a zastupljena je gotovo svaka hrvatska regija. Uz amuse bouche točili su Sontacchi Pet Nat, a zatim su se redale malvazije Dvorca Belaj, fantastični biodinamični Grk Križ iz Pelješca poslužen uz repu i kamenice, Plavac Mali Sivi iz vinarije Bura i Simminor vinarije Dobravac iz Rovinja. 

Servis je na očekivano visokom nivou, gotovo personaliziran. Nobiliion pazi na apsolutno svaki detalj i to čini golemu razliku u doživljaju gostiju.  Ovom večerom Nobilion i Ikador zatvorili su gostovanja chefova za ovu godinu, a eventi su se pokazali veoma uspješni i uspjeli su privući jaka imena gastronomske scene poput chefa Rudija Štefana iz Pelegrinija, Emanuelea Scarella i rovinjskog Agli Amici, Bruna Vokala iz zagrebačkog Noela i vrhunskih vinarija. Koliko smo uspjeli saznati, pripreme za sljedeću kalendarsku godinu gastronomskih evenata i gostovanja su u punom jeku. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.