Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ROMERQUELLE BIRAJU RESTORAN GODINE Deseto mjesto zauzeo je Korak s Plešivice s 34 boda

restoran-godine-2022-10-korak

Restoran Korak nalazi se na najljepšoj lokaciji u okolici Zagreba. S Korakove terase, na plešivičkim bregima, vidi se do Zagreba i mnogo dalje; ambijent je čaroban, definiran vinogradima rizlinga koji dodiruju terasu, starim stablima i jedinstvenim ladanjskim ugođajem, kakav nikad nismo imali blizu Zagreba.

Restoran chefa Bernarda Koraka, kuhara koji je radio kod Massima Botture i Ane Roš, nastao je radikalnim, ali ukusnim renoviranjem vinarije Korak, u čijem je sklopu bila otvorena i manja gostionica, poznata po pečenim patkama i pečenoj teletini. Restoran Korak veoma je dobar primjer neinvazivne modernističke interpolacije u ruralnom području.

Chef Korak u prvih se godinu dana pomalo mučio s restoranom. Donekle zbog pandemije, još više zbog nedostatka radne snage, ali i zbog zahtjevnosti koncepta.

Bernard Korak pokušavao je spojiti posve rustikalne lokalne specijalitete s visokim, modernističkim  kuharskim tehnikama,što je tek donekle funkcioniralo. Međutim, u zadnjih godinu dana restoran je značajno napredovao: Korak sada kuha vrlo moderna, elegantna jela, velikim dijelom bazirana na ultralokalnim sastojcima poput kravljeg sira iz obližnjeg sela, gljiva koje rastu u plešivičkim šumama i pastrva iz ribnjaka koji se golim okom vide s restoranske terase. Restoran Korak, u kojem je održan i proljetni domjenak JRE-a, danas spada u krug zagrebačke i nacionalne gastronomske scene.

Pravila izbora za Restoran godine Žiri se sastoji isključivo od profesionalaca iz restoranske industrije: chefova, investitora, novinara, restoranskih menadžera. Svaki glasač smije glasati za pet restorana:Prvi dobiva 10, drugi 8, treći 6, četvrti 4, a peti 2 boda. Nitko ne smije glasati za restoran s kojim je poslovno povezan. Ponosni smo što nas u ovogodišnjem izboru prati Romerquelle Hrvatska.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.