Scena pizzerija u većem je dijelu Hrvatske istodobno dinamična i statična. Dinamična zato što se pizzerije i dalje otvaraju velikom brzinom; restoran Matrix pretvorio se, primjerice, u polupizzeriju. Statična zato što već godinama na sceni pizzerija dominiraju ista imena s tek nekoliko novih, vrijednih projekata poput Mrs. Fogg u Zagrebu i San Servola u Rijeci. Neke se se svojedobno dobre pizzerije, poput riječke O’Hare, nažalost pretvorile u zalogajnice. Evo liste sedam najboljih pizzerija u Zagrebu, Istri i na Kvarneru.
Franko’s je jedina hrvatska pizzeria koja je ušla na listu 50 najboljih pizzerija u Europi izvan Italije i to dvije godine zaredom. Franko’s peče hrskavu, tanku napoletanu od bige. Nove pizze, No fake truffles i Slavonska s kremom od čvaraka, uspješan su korak prema ulasku pizzerija u nacionalnu gastronomiju. Franko’s ima odličnu vinsku listu.
Rumore se može pohvaliti prilično senzacionalnim tijestom i precizno pogođenim omjerom tijesta i nadjeva. Rumore definitivno peče jednu od najboljih napoletana u Hrvatskoj. Tijekom zadnjeg našeg posjeta nisu držali ni jedno pristojno vino, što je zaista neobično za dobar istarski lokal.
Karijola je vrijedna povijesna institucija hrvatske scene pizzerija. Karijola je prva, prije dvadesetak godina, počela koristiti mozzarellu i druge kvalitetnije sastojke. Prva je, još davno, uvela i bresaolu. Danas, u doba dominacije napoletane, Karijola se i dalje, ispravno i pametno, drži svog tankog hrskavog tijesta s velikim mjehurima.
Al Dente je krenuo sa zaista izvrsnim canottom (napoletana s visokim, prozračnim rubovima) i luksuznim sastojcima poput svježih tartufa i dobrog dimljenog lososa. No, Al Dente ima dva problema. Prvo, pokušava žonglirati između gastrotainmenta i pizzerije, što nije uvijek lako. Drugo, servis i kvaliteta pizze jako variraju.
Riječki San Servolo peče pinse, koje se mijese i slažu drukčije od pizze. Pinsa s mortadelom tijekom našeg nedavnog posjeta San Servolu u Rijeci, bila je upravo izvrsna. San Servolo nudi i nekoliko popularnih predjela, poput carpaccia, tartar bifteka i burrate.
Mrs. Fogg je najatraktivnije uređena pizzerija u Hrvatskoj. Mrs. Fogg izgleda kao muzej steampunks, stila posvećenog futurizmu 19. i ranog 20. stoljeća. Napoletane su vrlo solidne. Nažalost, tijekom posljednjeg našeg posjeta Mrs. Fogg gotovo da nije imala ni jedno zanimljivo piće.
Public ima pravu krušnu peć, što je u Zagrebu postalo relativno rijetko. Napoletane su i dalje odlične, no tretman pojedinih sastojaka na pizzi, poput trakica bifteka, potpuno je pogrešan. Tijekom prošlog posjeta, u ljeto, jelovnik nam se činio isti kao prije tri ili četiri godine, što nije kompliment.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.