Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Srdele i inćuni iz noćašnjeg ulova danas se na Kvatriću prodaju za 30 kuna. Kome treba pileći file za 90 kuna?

Ovogodišnjem inflacijskom valu najviše su pridonijele cijene hrane. U pojedinim segmentima, poput piletine, sireva ili bifteka cijene su rasle mnogo više od ulaznih troškova. Riječ je, očito, o akciji stvaranja ekstraprofita na inflaciji.

Srećom, znamo i za niz suprotnih primjera, osobito na tržnicama. Trešnje su ove godine, usred inflacije, bile jeftinije nego lani. Mladi grah košta 40 kuna za kilogram, što je jednako kao lani. Rajčice su tek neznatno poskupjele. A jutros smo na tržnici Kvatrić vidjeli hrpe kašeta punih posve svježih srdela i inćuna.

Ova izvrsna, gotovo živa riba u 11 sati prodavala se za 30 kuna, što znači da će srdelama i inćunima do jedan popodne, ako ih što preostane, cijena još pasti. Kilogram srdela bez problema može nahraniti troje do četvero ljudi. Servirate li frigane srdele s krumpirovom salatom, subotnji obiteljski ručak koštat će vas četrdesetak kuna. Zašto onda, pobogu, kupovati Vindijin pileći file po 90 kuna? Srdela je bar dvije tisuće puta zdravija i tisuću puta ukusnija od industrijske piletine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.