Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Eva u Gorskom raju kraj Lokava korektna je gostionica s fenomenalnom terasom i izvrsnom štrudlom od borovnica

Tijekom pandemije Gorski kotar počeo se pretvarati u popularnu turističku destinaciju. Premda u Gorskom kotaru nema ni jednog pravog hotela, turističke su brojke rasle u dvoznamenkastim postocima. Gosti su masovno unajmljivali vile i apartmane kako bi uživali u gorskokotarskoj prirodi, ponegdje još toliko netaknutoj da u Gorskom kotaru zaista možete vidjeti medvjede i risove.

Gorski kotar, međutim, pati od strateške greške u dizajnu svoje turističke ponude: u Gorskom kotaru gotovo da i nema restorana vrijednih pažnje. Tu veliku prazninu trudi se popuniti Eva, gostionica u šumi iznad mjesta Lokve, kraj Delnica.

Eva je smještena u zaseoku koji se sasvim opravdano zove Gorski raj. Velika terasa okružena visokim drvećem gleda na obližnje jezero, kraj kojeg se tijekom ljeta održava festival Wake the Lake. Evina terasa, pogotovo ako sjedite u hladu (nekoliko je stolova između dva i tri izloženo suncu) spada među najugodnije restoranske lokacije u cijeloj Hrvatskoj , posebno u ovo doba godine.

Hrana je uglavnom lokalna, što uključuje i medvjeđi gulaš. S kratkog, pametno složenog menija prvo smo naručili pohane žabe. Lokve su toliko poznate po žabama da imaju i Muzej žaba.

Žabe su bile hrskave, s delikatnim, ali dovoljno distinktivnlm bijelim mesom: u hrvatskoj gastronomiji vlada stanoviti zazor prema ovoj zaista izvrsnoj hrani kojoj su veliki francuski chefovi posvetili niz klasičnih recepata. U svakom slučaju, prilična je šteta doći u Lokve a ne naručiti žabe.

Pastrva je bila ispravno pečena i servirana na mnogo špinata s krumpirom. Pljeskavica od srnetine i veprovine iznenadila nas je vrlo snažnim, autoritativnim okusom. No, apsolutno najbolji dio našeg jučerašnjeg ručka bio je štrudl od šumskih borovnica, prepun kiselkastog voća koje se drastično razlikuje od šumskih borovnica sa zagrebačkih tržnica. Bobičasto voće iz Gorskog kotara doslovno je vibrantno, prebogato aromama i svježinom i superiorno bobičastom voću iz većeg dijela Hrvatske. Štrudl od borovnica dovoljan je razlog za odlazak u Evu.

Eva bi, naravno, mogla poboljšati niz detalja u pripremi i prezentaciji jela, ali je već sada neočekivano dobra. Karta pića više je nego solidna za izletnički restoran u šumi. Vina su izabrana po all stars kriteriju, pa Eva drži Coronicu, Kozlovića, Korlat i Festigiu, dok se među pivima ističe odlična Varioničina IPA Deep Dive. Servis je ljubazan i efikasan. Obilan ručak s dvije butelje Coronicine Malvazije platili smo nešto više od 600 kuna.

EVA

Gorski raj, Lokve

HRANA +3/5  VINA 3/5  SERVIS 4/5  AMBIJENT 5/5(terasa)

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})