Kvarner je, zapravo, raskošno gastronomsko predgrađe Zagreba. Stoga Kvarner nikad nije samo turistička destinaciija, nego njegovi restorani imaju svoje stalne zagrebačke goste. To, doduše, ne vrijedi vikendima na vrhuncu sezone, jer ne znamo nikoga tko bi do Opatije želio voziti dulje od tri sata, umjesto uobičajenih devedesetak minuta.
Ali, blizina Zagreba (i Ljubljane) zaista bitno utječe na gastronomsku scenu Opatijske rivijere: restorani rade cijelu godinu, iznimno su dinamični, ambiciozni, s visokim profesionalnim standardima, tako da u kvarnerskim lokalima gosti nisu izloženi sezonskom amaterskom servisu, tipičnom za veći dio Jadrana u srpnju i kolovozu. Nadalje, mnogi kvarnerski restorani, baš zato što rade cijelu godinu, imaju relativno efikasne sustave nabave, što je tijekom ljeta još važnije nego inače. Evo liste trinaest najvažnijih kvarnerskih restorana, od Učke do Krka i Lošinja.
Kreativna riblja kuhinja chefa Stivena Vunića ovog ljeta doživljava zasluženi trijumf. U Zijavici se danima čeka na slobodni stol.
Johnson je jedan od najboljih klasičnih ribljih restorana na Kvarneru i u Hrvatskoj. Čini nam se da svake godine još bar malo napreduje.
Ganeum chefa Roberta Benzie sličan je Zijavici: riječ je o ribljem fine diningu prerušenom u format konobe. Ganeum ima prilično uzbudljivu vinsku listu.
Nobilion, restoran vjerojatno najluksuznijeg kvarnerskog hotela, prodaje mnogo svježe ribe i ima ozbiljno relevantnu vinsku kartu. U Nobilionu su ovog proljeća gostovali Michelinovi restorani Pelegrini, Agli Amici i Noel.
Plavi podrum sommelierke Daniele Kramarić više od dvadeset godina u najužem je vrhu hrvatske restoranske scene. Izbor vrhunskih, dnevno svježih riba i rakova, gotovo da je neusporediv s bilo kojim drugim jadranskim nesezonskim restoranom. Kad dođe rujan, Plavi podrum, među prvima, dobiva bijele tartufe.
Valle Losca je simpatična, romantična konoba u centru Voloskog s dobrim lokalnim proizvodina i finim osjećajem za pripremu manje popularnih riba poput raže.
Navis je vrhunski, pretežno riblji restoran u istoimenom design hotelu, kojeg obilježavaju vrhunski sastojci, senzibilno i maštovito kuhanje sve boljeg Tine Sinožića, fenomenalna terasa i duboka, ambiciozna vinska lista.
Nebo na najvišem katu riječkog Hiltona može se pohvaliti dosta senzacionalnim ambijentom i odličnom servisom. No, najvažniji je, naravno, chef Deni Srdoč, autentična zvijezda moderne nacionalne kuhinje.
Jist je prvorazredni steakhouse, koji drži neke od najboljih dostupnih komada mesa uključujući posve bijelu (od intermuskularne masnoće ) japansku A5 govedinu. Za svakog pravog mesoždera, Jist je spektakl.
Fortica, smještena u originalnom prostoru legendarnog Kukurikua, veoma je privlačna konoba, s dobro pečenim, sočnim crvenim mesom i fino skuhanim paštama.
Ovaj klasični riblji restoran, gdje nikad nismo ništa loše pojeli, jedina je prava institucija krčke gastronomije.
Alfred Keller je klasični hotelski fine dining restoran visokog stila, s lijepom terasom iznad idilične uvale Čikat. Vinska karta nosi Wine Spectatorovu oznaku Best of Award of Excellence.
Matsunoki je uz Tekku najbolji japanski restoran u Hrvatskoj. Matsunoki je ovog proljeća izgubio Sašu Pribičevića, dugogodišnjeg glavnog chefa. I Matsunokijeva vinska karta ima Best of Award of Excellence.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.