Kilometarske kolone prema jugu očekivano su obilježile jedan od dva najprometnija vikenda u turističkoj sezoni. Restorani i konobe vesele se vojsci gostiju spremnih na barem jednu večer uložiti malo više novca u ozbiljan gastronomski doživljaj koji će pamtiti kad se vrate s mora. Evo naše liste 14 restorana u Dalmaciji, za koje smo uglavnom sigurni da će opravdati potrošeni novac, i da će gosti iz njih otići zadovoljni, premda katkad s grižnjom savjesti prema svojoj kreditnoj kartici.
Restorani su poredani po geografskom kriteriju, od sjevera prema jugu. Da smo se vodili kvalitativnm kriterijem, prvo bi mjesto ravnopravno dijelili Pelegrini, Dvor i Tian. Na listi je nekoliko novih imena, koja su u posljednje vrijeme obogatila dalmatinsku gastronomsku scenu.
Zadarski Tian je, podsjetimo, pop up verzija čuvenog bečkog Tiana, prvog vegetarijanskog restorana u Europi, koji je dobio Michelinovu zvjezdicu. Tian austrijsko-hrvatskog chefa Paula Ivića gastronomski je upravo senzacionalan; prilično smo uvjereni da u Zadru i okolici nikad nismo ni približno dobro jeli, kao početkom srpnja u Tianu. Najsrdačnije preporučujemo.
I poslije toliko godina Pelegrini chefa Rudofa Štefana uzoran je primjer održivog, lokalnog i sezonskog fine dininga, s vjerojatno najboljim servisom na Jadranu i veoma zanimljivom, premda kaktad prelokalnom vinskom kartom (dalmatinski pjenušci nikome ne trebaju i zaista ih nema smisla gurati). Ambijent Pelegrinijeve terase, kraj Katedrale Svetog Jakova, apsolutno je čaroban.
Riječ je o možda najboljoj mesnoj konobi u Dalmaciji. Obavezno rezervirati. Konoba Vinko udaljena je samo petnaestak minuta vožnje od Šibenika.
Restoran predsjednika JRE-a Vjeke Bašića zabavan je, prepun stvarnog hedonizma, s nizom jako dobrih lokalnih, prije svega ribljih jela, s nešto lokalne janjetine i govedine, i sa ekstenzivnom listom šampanjaca.
Riblji restoran Ante Božikova, najboljeg Bašićeva prijatelja, prvi je uveo POS aparate na Kornate, što je samo po sebi povijesno postignuće. Opat redovito dobiva vrlo dobre do izvrsne recenzije gostiju koji plove Kornatima.
Fešta je luksuzni riblji restoran s mnogo živih jastoga, lijepim ambijentom i odličnom vinskom kartom.
Dvor Hrvoja Zirojevića spada među prevelike grijehe ovogodišnjeg Michelinova Vodiča za Hrvatsku. Dvor, koji nema zvjezdicu, gastronomski je značajno superiorniji dobrom dijelu hrvatskih i slovenskih restorana koji imaju zvjezdicu. Lani se Dvoru moglo prigovarati zbog zaista loše, površne i dosadne vinske karte. Ove je godine Dvorova vinska karta jedna do najuzbudljivijih u Dalmaciji.
Lemongardenov restoran ima Antu Udovičoća, jednog od najkompetentnijih hrvatskih chefova, i fenomenalan ambijet Sutivana, koji se doima kao staro, mirno idilično otočko mjesto.
U obiteljskom restoranu na plaži u Tučepima mladi chef Josip Tomas, koji je u Noelu kuhao s Goranom Kočišem, priprema nekoliko zaista iznimnih jela: pet dana odležani brancin u umaku od kefira s pinjolima, obrazi tune na kremi od humusa i odlični dimljeni gnudi na kremi od boba uvjerili su nas da je Freyja najbolji restoran na makarskoj rivijeri. Vinska lista je zanimljiva, s nekoliko odličnih vina po neobično niskim cijenama. U lipnju je Birin Grk koštao 280 kuna, a Simčičeva rebula Opoka 410 kuna.
Jedini korčulanski restoran s Michelinovom zvjezdicom bavi se luskuznim internacionalnim fine diningom. LD servira wagyu, američku govedinu,kavijar, gyoze od kozica….
Ovo je, dakle, malo dvojbeno. Konobu Mate uvrstili smo na našu listu zato što nam se sviđa koncept. Mate kuha gotovo isključivo mesna, autentična tradicijska jela. Međutim, jedan povremeni suradnik Kulta Plave Kamenice, chef školovan kod Yannicka Allenoa, lani je u konobi Mate naišao na vrlo, vrlo žilavo meso, Nadamo se da se radilo o ekscesu
Orsan Gverović spada među naše najdraže restorane na cijelom Jadranu. Sjediti tridesetak centimetara do mora, i uživati u zaista prvorazrednoj, svježoj oboritoj ribi, sve to po cijenama nižim nego u Duborvniku, doživljaj je za sebe.
Nautika je restoran sa spektakularnim ambijentom, odličnim servisom, još boljom vinskom kartom i hedonističkim menijem, koji se temelji na vrhunskim sastojcima.
Dubrovački Michelinov restoran ispunjava najbitnije kriterije za zvjezdicu; elaborirano kuhanje chefa Marija Curića, sjajnu vinsku kartu i atraktivan ambijent.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.