Danas bi u Zagrebu trebali biti 36, a sutra i preksutra 39 stupnjeva. Zagreb je, dakle, ovih dana topliji od Istre i Dalmacije. Po tropskim vrućinama prirodno raste potrošnja piva. No, vina iz sjeverozapadne, Bregovite Hrvatske, dakle iz vinogorja blizu Zagreba, svojim su stilom i sortimentom idealna za hedonističko ublažavanje srpanjskih toplotnog udara. Evo liste jedanaest izvrsnih sjevernih vina za vrućinu.
Obitelj Korak vodeći je hrvatski proizvođač rizlinga, možda najplemenitije bijele sorte, koja se odlikuje visokom kiselinom i cvjetno voćnim aromama. Korakov rizling iz organskog uzgoja perfektno je kompleksno vino za ekstremne temperature. (vinoteke, Interspar)
Bijeli Marany valjda je jedini oranž koji želimo piti po ekstremnim vrućinama. Macerirana se vina, naime, načelno ne piju hladna, a sigurno ne jako hladna. Ni ovaj mutni biodinamički cuvée sa snažnim, čistim voćnim aromama izvrsno podnosi hlađenje. Marany je odlična opcija uz ljetni ručak, jer se može piti uz salate, uz hladna jela poput carpaccia ali i uz klasičan roštilj. (vinoteke)
Bogati, jako mineralni, moćno strukturirani a opet hrskavo svježi Erdorov Sauvignon prirodno je vino za vrućine. Sauvignon blanc nesporno je ona sorta grožđa, zbog zelenih aromatskih crta i visokih kiselina najpodesnija za visoke temperature. Sauvignon Erdoro nesporno je jedan od najboljih u Hrvatskoj. (vinoteke, Moments.hr)
Ivana Puhelek, zelinska vinarka i profesorica na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, za svoj je Sauvignon poslije dvije srebrne ove godine osvojila zlatnu Decanterovu medalju.
Sauvignon gospođe Puhelek otvara se jakim mirisima zelene paprike i netom pokošene trave, da bi kasnije otkrio široki spektar aroma, uključujući bazgu. Vino je naglašeno svježe, hrskavo, fino se slaže s ljetnim povrćem, pršutom, raznim suhim kobasicama ali i sa svježim kravljim sirom. (vinoteke)
David Štampar pretplatio se na Decanterove medalje. Njegov Sauvignon sa zlatnom medaljom s ovogodišnjih Decanterovih Svjetskih nagrada pokazuje zašto je Međimurje nova velika stvar na hrvatskoj vinskoj sceni. Štamparov Sauvignon istodobno je zelen, citrusan, mineralan i izuzetno svjež. Tipičan partner za školjke, carpaccio od bijele ribe, tartar od bijele ribe, kozje sireve, a ovih ćemo ga dana sigurno probati uz gazpacho. (vinoteke)
Novi Sauvignon Tomislava Bolfana, svojedobnog svjetskog sauvignonskog prvaka, moćniji je i veći od njegovih ranijih vina ali i dalje dovoljno svjež da se pije na četrdeset u hladu. Zbog većeg tijela ovaj bismo sauvignon preporučili uz konvencionalni roštilj, ali i uz esencijalno ljetno jelo, punjene paprike. (vinoteke, bolji supermarketi)
Korakov single vineyard vjerojatno je najkompleksniji sauvignon blanc na hrvatskom tržištu. Ovo višeslojno vino odležano u velikom drvu, odlikuje se ekstremnom mineralnošću, dugim punim okusom i bogatim ali i dalje zelenim bouquetom. Sauvignon Kamenice vino je za elaboriranu gastronomiju. Ili naprosto za najbolju oboritu ribu na gradelama. (vinoteke)
Dvanajščak-Kozol jedna je od najnaprednijih i najambicioznijih međimurskih vinarija. Dvanajščak-Kozol proizvodi široki rang veoma dobrih do izvrsnih vina, od bijelog pinota, preko impresivnog Sauvignona Natura do više verzija pušipela. Za toplotni udar preporučujemo bazični Pušipel Classic, vino naglašenih citrusnih aroma s dobrim kiselinama i hrskavom teksturom. DK-Pušipel morao bi se dobro slagati s pečenim paprikama, a svakako ćemo ga probati s Ratatouilleom. (vinoteke, Spar)
Franjo Kolarić vodeći je hrvatski proizvođač sivog pinota, pod krovnim brendom Coletti. Kolarić vinificira sivi pinot u nizu stilova, uključujući izvrsni multivintage i moćne macerate, no za srpanjske je vrućine svakako najpodesniji osnovni Coletti Pinot Grigio, napravljen u osvježavajućim, sjevernotalijanskom stilu (vinoteke, Spar)
Vinarija Voštinić Klasnić najpopularniji je proizvođač škrleta, barem kad je riječ o zagrebačkim restoranima i barovima. Njihov se Škrlet, primjerice, već godinama toči na čaše u Esplanadi. Voštinić-Klasnićev Škrlet uvijek je lagan, raspjevan, elegantan, s puno svježine i naglašenim aromama bresaka i marelica. Radi se o lijepom i originalnom ljetnom vinu od autohtonog grožđa. (vinoteke)
Ovaj briljantni rizling iz izborne berbe osvojio je zlatnu Decanterovu medalju. Branko Jakopić za svoja je slatka vina nagrađen s nekoliko visokih Decanterovih priznanja uključujući i jednu platinu. Rizling R vino je koje ujedinjuje prebogatu koncentraciju s uzornom svježinom. Jakopićev šampionski Rizling R, pun aroma tropskog i suhog voća, preporučujemo uz dobro ohlađenu dinju ili uz voćne sladolede. Rizling R, kao i skoro sva slatka bijela vina, treba servirati na najnižoj mogućoj temperaturu, dakle na tri ili četiri stupnja. (vinoteke)
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.