Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ne znate što ćete s trešnjama? Ispecite ih i stavite u sladoled, svježi sir, salate…

Prije nekoliko dana dobili smo nekoliko kilograma trešanja iz našeg susjedstva. Zbog sorte i ranog branja naše prve trešnje nisu baš jako slatke,  pa smo razmišljali kako ih najbolje pripremiti da ih sačuvamo i pojačamo im okus.

Kad imate savršene zrele trešnje, najbolje je ništa ne raditi s njima. Nemojte ih ni prati. Osušite kuhinjskim papirom i cijele, s košticama i peteljkama, stavite u papirnati škarnicl i čuvajte na hladnom. Trešnje možete konzervirati u alkoholu, možete od njih napraviti sirup ili marmeladu. Mi smo ovu prvu turu odlučili ispeći. Pečene trešnje su klasična poslastica jer pečenje, naravno, karamelizira šećere i pojačava okuse u trešnjama. Trešnje se peku u pećnici, raspoređene u jednom sloju na pleh prekriven papirom za pečenje. Ako samo kratko ispečete trešnje na 200 stupnjeva 10-15 minuta dobit ćete koncentrirani voćni preljev s finim reduciranom sokom. Ako im dodate malo šećera, dobit ćete slatke, raskošne voćne tamne okuse trešanja u vlastitom sirupu.

Želite li ipak nešto ambicioznije, probajte sporo peći trešnje. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva, podijelite trešnje u nekoliko zdjelica i eksperimentirajte s raznim okusima. Sporo pečene trešnje zahtijevaju šećer, najbolje demeraru, neki fini alkohol ili balsamico i, ako želite, začine. U subotu smo dio trešanja pomiješali s demerarom, Zacapa rumom, vanilijom i čilijem, dio s acetom balsamicom, a dio samo s laganim sirupom od vanilije. Pekli smo ih dva sata i promiješali na pola pečenja. Trešnje uvijek pecite s košticama.

SPORO PEČENE TREŠNJE 

S rumom, vanilijom i čilijem

  • 500 g trešanja
  • 1 velika žlica šećera, demerare
  • 1 velika žlica Zacapa ruma
  • pola mahune vanilije
  • na vrh žličice čilija ili kajenskog papra

S balsamicom

  • 500 g trešanja
  • 1 velika žlica šećera, demerare
  • 1 velika žlica aceta balsamica DOP
  • malo brandyja

S vanilijom

  • šećer i voda u omjeru 1:1
  • mahuna vanilije

Mahunu razrežite, izvadite sjemenke i sačuvajte Šećer i vodu zagrijte na srednjoj vatri, dodajte mahunu vanilije i pustite da jako lagano kuha dok ne dobijete dovoljno arome. Ako nemate mahune, možete koristiti pola žličice ekstrakta vanilije ili posve drugi začin, recimo tonku. Pomiješate trešnje i sirup i pecite na srednjoj temperaturi

Slane pečene trešnje

  • 500 g trešanja
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Trešnje prelijte s malo maslinova ulja, posolite, popaprite, promiješajte i pecite u pećnici. Poslužite u salatama ili kao snack. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.