Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tri recepta koji će vam srdele otkriti u potpuno novom svjetlu

srdele

Srdele volimo frigane, na savor, slane, kao carpaccio, pohane, u brudetu…jedemo ih na milijun načina. Ali svi su ti okusi više ili manje u istom, jadranskom dijapazonu i kao i u mnogočemu kad je riječ o hrani prilično smo konzervativni u istraživanju novih mogućnosti. Srdele su jedna od najukusnijih riba uopće, bogate su, pune morskih okusa, masnoća i mineralnosti, što ih čini pogodnima za praktički neograničeni broj kombinacija. Donosimo tri recepta koji okuse i teksture srdela otkrivaju u drugačijem svjetlu i možda vas nadahnu za daljnje istraživanje.

Složenac od srdela s pestom od mente i zapečenim patlidžanima

srdele-slozenac

Sastojci

za 4 osobe

  • 10 manjih srdela
  • 3 grančice mente
  • 1 limun
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • sitna morska sol
  • bijeli papar
  • 2 patlidžana
  • 2 crvene paprike
  • 2 glavice luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 25 g krušnih mrvica

Za pesto od mente

  • 2 grančice mente
  • 2 režnja češnjaka
  • 30 g pinjola
  • 1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • sol

Faza 1: Marinirajte srdele 

Srdele očistite i uklonite im ljuske pod tekućom hladnom vodom.  Nožem za filetiranje zarežite ispod glave prolazeći ispod peraje i zarežite po dužini.  Okrenite srdelu, izvadite kost tako da nožem zarežete uz rep prema glavi. Osušite filete papirnatim ručnikom. Stavite ih na tanjur. Operite 3 grančice mente, osušite ih i odvojite listiće. Položite listove u male hrpice i narežite ih na trakice.

Iscijedite limun. U dublju posudu ulijte pola limunova soka i 2 žlice ektradjevičanskog maslinova ulja. Posolite, popaprite i dodajte pola nasjeckane mente. Na dresing složite filete srdela, glavu do repa. 

Pokapajte preostalim limunovim sokom i s dvije žlice maslinova ulja. Posolite i popaprite. Pospite ostatkom mente. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se marinira najmanje 1 sat u hladnjaku.

Patlidžane operite i odrežite im vrhove. Ogulite ih tako da ostavite svaku drugu traku kože. Prerežite patlidžane po dužini, a zatim na polukrugove debljine 4-5 ,milimetara.

Paprike operite i prepolovite. Uklonite peteljku, sjemenke i bijele dijelove. Ponovno ih prepolovite.  Ogulite četvrtine paprike. Narežite ih na trake debljine 5 milimetara.

Luk ogulite, prepolovite i izvadite korijen. Nasjeckajte. Ogulite režanj češnjaka, prepolovite ga i uklonite klicu. Zagrijte pećnicu na 210°C.  Zagrijte 3 žlice maslinova ulja u tavi. Pržite luk i papriku 1 min na jakoj vatri. Dodajte patlidžan, češnjak i 2 žlice maslinova ulja. Dobro promiješate. Posolite, popaprite i ponovno promiješajte.

Pređite mokrim kistom po rubovima tave u kojoj pržite povrće i ostavite da se pirja 15 minuta na srednjoj vatri, povremeno miješajući. Povrće rasporedite u posudu za pečenje. Pospite krušnim mrvicama. Pecite 15 min.

Faza 2: Pesto od mente

U mužaru zgnječite režnjeve češnjaka (očišćene od klice) s prstohvatom soli i 30 g pinjola. Dodajte listove mente i 1 žlicu maslinova ulja pa meljite dok ne dobijete gusti i homogeni umak.

Faza 3: Serviranje

Izvadite pleh iz pećnice. Na vrh položite filete mariniranih srdela glavu uz rep, s kožom prema gore. Poslužite uz pesto.

Hrskave rolice od srdela i svježeg sira

  • 24 male srdele
  • 6 listova tijesta (od kora za pitu)
  • 250 g svježeg sira (kravljeg ili kozjeg)
  • 30 g maslaca
  • 1 grančica mente
  • 2 žlice zdrobljenih pinjola
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i papar

Srdelama odrežite glave i očistite ih. Prerežite po dužini, rastvorite ih na leptir i pažljivo izrežite kost od repa prema glavi. Osušite papirnatim ručnikom. Operite, osušite i nasjeckajte mentu. Otopite maslac.

U zdjeli zgnječite sir, dodajte maslinovo ulje, mentu i pinjole, sol i papar. Zagrijte pećnicu na 180°C. 

Odvojite listove tijesta i izrežite ih. Lagano ih premažite maslacem, pa prerežite na pola Sardine premažite s malo sira i zatvorite pa umotajte u listove tijesta. 

Rolice složite u plitki pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 10 minuna. Poslužite odmah iz pećnice.

Terina od srdela s koromačem i narančom

  • 1,2 kg srdela
  • 1 naranča
  • 1 limun
  • 125 g maslaca
  • 2 žličice sjemenki koromača
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 2 žlićice ružičastog papra 
  • 60 g crnih maslina (izvadite koštice, ne kupujte otkoštene masline) 
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 400 g krupne morske soli
  • papar

Srdelama odrežite glave, očistite ih i filetirajte. Isperite i obrišite kuhinjskim papirom. Stavite srdele u cjedilo. Posolite ih, pod cjedilo stavite duboki tanjur i sve stavite na 4 sata u hladnjak.  

U zdjelu stavite meki maslac, masline, sitno naribanu koricu naranče (po mogućnosti iz organskog uzgoja). Miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak. 

Srdele izvadite i hladnjaka, isperite sol s njih pod hladnom tekućom vodom. Osušite ih papirnatim ručnikom i stavite u malo dublju posudu. Prelijte srdele maslinovim uljem. Prelijte sokom od naranče i limunovim sokom. Začinite mljevenom paprikom, sjemenkama komorača, korijanderom i mljevenim ružičastim paprom. Pokrijte folijom i stavite u hladnjak na 12 sati. 

Plastičnom folijom obložite terinu ili kalup za torte promjera 22 ili 24 cm. Na dno rasporedite sloj ocijeđenih filea srdela. Preko njih razmažite tanki sloj aromatiziranog maslaca. Slažite terinu naizmjeničnim slojevima srdela i maslaca. Završite slojem srdela. Presavijte foliju prema unutra i poklopite daskom. Na dasku stavite nešto teško. Ostavite 12 sati u hladnjaku. Izvadite iz hladnjaka, pažljivo narežite na kriške i odmah poslužite uz prepečeni kruh i malo svježe zelene salate.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.