Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovaj restoran na Miami Beachu napravio je 38 milijuna dolara prometa samo na kliještima rakova

joes-stone-crab-g

Američko tržište nezasitno je kad je riječ o rakovima. Na masovnoj popularnosti rakova izgrađeni su cijeli restoranski lanci. No jedan je restoran ove godine pokazao što znači prava institucija. Joe’s Stone Crab iz Miami Beacha napravio je 38,4 milijuna dolara prometa samo na kliještima floridskog raka od kamena (Florida Stone Crab), jedne od najpopularnijih američkih vrsta rakova.

Podataka je još fascinantniji kad se uzme u obzir da Joe’s Stone Crab radi samo sedam mjeseci godišnje, od listopada do svibnja, kad se ovi rakovi smiju loviti i posluživati (rakovi od kamena se i uzgajaju). Zato je u ovogodišnjem izboru 100 najbojlih neovisnih restorana (restorana koji posluju izvan lanaca i korporacija) koji organizira časopis Restaurant Business, Joe’s Stone Crab zauzeo prvo mjesto. 

Joe’s Stone Crab je floridska institucija, otvoren još 1913. godine. Restoran danas vodi četvrta generacija obitelji Weits. Joe’s Stone Crab osnovali su Joe i Jenny Weits. Isprva su ga vodili za Smith’s Casino u kojem je Joe počeo kuharsku karijeru. Obitelj je vlastiti restoran otvorila 1920. godine. Iako su se proslavili rakovima, prvih godina radili su kao obični riblji restoran. Kad je jedan ihtiolog s Harvarda upitao Weissa zašto ne poslužuje kamene rakove, Joe je odgovorio da ih nitko ne bi htio jesti. Srećom, bio je u krivu. Čim ih je prvi put skuhao i stavio na meni, publika ih je prihvatila pa je i restoran s vremenom promijenio ime i postao američka restoranska centrala za rakove od kamena. 15. listopada otvorili su 106. sezonu restorana.

Joe’s Stone Crab radi na 8.800 četvornih metara i ima nevjerojatnih 436 mjesta. Restoran ne prati trendove, otkad je otvoren poslužuje gotovo ista jela: tri veličine porcija rakovih kliješta, kamenice, jastoge, steakove, par vrsta burgera i pohane piletine i nezaobilaznu Key lime pie. Joe’s Stone Crab godišnje izbaci 325.530 tanjura. Prosječna cijena ručka je 87 dolara. Cijelo obiteljsko bogatstvo izgrađeno na kliještima malog raka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.