Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Esplanadini sirovi škampi s bijelim tartufima krše pravila o uporabi bijelih tartufa. Ali su genijalni

esplanade-tartufi-skampi

Chef Matej Bilandžić donio nam je tanjur sirovih mariniranih škampa, koji su mirisali po narančama i začinskom bilju. Zatim su nam na škampe naribali puno bijelog tartufa. Ovo jelo krši pravila o uporabi bijelog tartufa.

Bijeli tartuf načelno se ne koristi u receptima s voćnim marinadama. Pogotovo ne kad se ti recepti temelje na prirodno slatkim sastojcima kao u slučaju kvarnerskih škampa. Međutim, neočekivana i zaista netipična kombinacija slatko-kiselo-citrusnih škampa i bogatih, zemljastih , tartufa pokazala se apsolutno genijalnom.

esplanade-tartufi-skampi-2

Riječ je o uvjerljivo najboljem jelu s Bistroova sezonskog menija Mighty Truffle, posvećenog bijelim tartufima. Radi se, nadalje, o jednom od najsofisticiranijih jela s tartufima koja smo ikad probali u Hrvatskoj. Uz škampe s tartufima pili smo bazični Ruinartov šampanjac, koji ih je uspješno pratio.

esplanade-tartufi-rizoto-1
esplanade-tartufi-2
esplanade-tartufi-kesten-pire-1

Zatim smo prešli na rižoto s tartufima, koji je bio tehnički uzorno skuhan, kremast s čvrstim zrnima riže, i na gnude s prahom od vrganja i bijelim tartufom. Oba ova recepta predstavljaju očekivano dobru podlogu za uživanje u tuberu magnatumu pico. Uz rižoto i gnude pili smo moćni i trpki Coronicin Gran Teran iz 2016.

Naposljetku, uz kesten pire s bijelim tartufom i čokoladni kolač s maslinovim uljem i bijelim tartufom donijeli su nam 14-godišnji Oban i port: tu se radilo o školskom primjeru slaganja alkohola i hrane. Bistroov meni posvećen bijelim tartufina trenutno je najuzbudljiviji gastronomski događaj u Zagrebu. Uživajte dok traje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.